Koffiebabbelaars 100g Coffee Sweets Oxfam 22 stuks - Costa Rica, Tanzania

Koffiebabbelaars 100g Coffee Sweets Oxfam 22 stuks - Costa Rica, Tanzania
1.73 incl. 9.00 % BTW
€ 1.59 excl. 9.00 % BTW
Product Code:
MOL24883
Artikelnummer:
00024883
Land:
Meerdere Landen

Voorraad
Molletje Enschede Ruim op voorraad
Molletje Assen Niet op voorraad

Op voorraad

Koffiebabbelaars van Oxfam Fair Trade, 100g,
lekker snoepje met intense koffiesmaak; elk afzonderlijk verpakt, handig om te verdelen; verpakking plastic folie, 12.5 x 15 x 2 cm

Ingredienten: rietsuiker uit Costa Rica of Paraguay, glucosesiroop, room, 1.53% koffie-extract, snufje zout, sojalecithine als bindmiddel; mogelijk sporen van melkeiwit, lactose en tarwe

Voedingswaarde/100g: 1747 kJ =413 kcal, koolhydraat 89.3g waarvan 72g suikers, vetten 6g waarvan 0.6g verzadigd, eiwitten 0.39g, zout 0.72g

Coopeagri werd opgericht in 1962 door een 400-tal kleinschalige boeren, met als doel een sterke organisatie te vormen om, dankzij de verkoop van landbouwgrondstoffen, de levenstandaard in hun gemeenschappen te verbeteren. Vandaag is Coopeagri een professionele organisatie met meer dan 8.000 leden en exporteren ze zowel koffie als suiker.

Coopeagri bezit een eigen verwerkingsinstallatie voor koffie en voor suiker en exporteert rechtstreeks. Ze branden ook koffie voor de lokale markt in hun eigen koffiebranderij. Daarnaast zet Coopeagri in op de productie en verkoop van biologische meststoffen, en op diversificatie. Duurzame ontwikkeling is één van de stokpaardjes van Coopeagri. Ze zetten sterk in op herbebossing, water en opleidingen rond milieubescherming.

Costa Rica heeft heel hoge loonkosten, en in combinatie met de grote schommelingen in koffieprijzen op de wereldmarkt is het voor veel koffieorganisaties in Costa Rica moeilijk om een eerlijke exportprijs te krijgen voor hun koffie. Dankzij de verkoop van fairtrade koffie kan Coopeagri zijn boeren een prijs bieden die hen wel in staat stelt productiekosten en basisuitgaven (voedsel, water, onderwijs,…) te dekken.

Aan de westkant van het Victoriameer vind je de Kagera-regio, die bestaat uit vijf districten in het noordwesten van Tanzania. Hier telen de producenten van de Kagera Co-operative Union (KCU) al jarenlang zowel robusta- als arabicakoffie. KCU bestaat uit 126 dorpscoöperaties (‘primary societies’) van koffieboeren, met in totaal zo'n 126.000 leden. Dat is heel wat koffie!

De leden van KCU telen koffie op zeer kleine oppervlaktes (gemiddeld 0.5 hectare grond), samen met bananen, boontjes, ananas, … (intercropping). Van KCU krijgen de producenten de garantie dat ze hun koffie kunnen verkopen. KCU regelt het transport van de koffie (sommige dorpscoöperaties liggen ver van de stad Bukoba, of hebben geen verharde wegen) en er worden vormingen gegeven over kwaliteit en biologische productie.

De koffie van KCU wordt niet alleen in het Noorden verwerkt. KCU heeft zelf aandelen in de Tanica fabriek in Bukoba, waar koffie gebrand wordt voor de lokale markt en waar oploskoffie geproduceerd wordt voor zowel lokale consumptie als voor export. De oploskoffie van Oxfam wordt dus in het Zuiden geproduceerd!

Een belangrijk deel van de productie is ondertussen biologisch gecertificeerd. De specifieke robustakoffie van KCU wint jaar na jaar aan kwaliteit en wordt door de markt meer en meer gesmaakt. Met betere prijzen voor de koffieproducenten tot gevolg.

De laatste jaren is de concurrentie om koffie in de Kagera-regio groot. Privé bedrijven of multinationals komen er koffie opkopen en maken het KCU niet gemakkelijk. Gelukkig is fair trade voor de leden van KCU een blijvende motivatie en zorgen de voordelen op lange termijn (bv. investeringen van de fairtradepremie in een veldhospitaal) ervoor dat koffieproducenten loyaal blijven aan deze grote en mooie coöperatie.
Omgaan met klimaatverandering

Sinds enkele seizoenen ondervinden koffieproducenten in Tanzania de gevolgen van klimaatsverandering: de grote regens komen niet meer op het juiste moment, zijn niet intens genoeg, de temperatuur tijdens het rijpen van de koffiebessen is hoger dan voordien (waardoor men op grotere hoogte moet gaan telen of waardoor bessen te snel afrijpen), … Dit alles zorgt ervoor dat de koffieteelt niet meer zo veel opbrengt als vroeger en dat alles onvoorspelbaarder en moeilijker te managen valt. Bijvoorbeeld: na de oogst worden koffiebessen gedroogd in de schil. Voordien was dit een regenvrij seizoen en hoefde de producenten niet bang te zijn dat bessen opnieuw nat zouden worden en zouden beschimmelen. Tegenwoordig kan je er niet meer van uitgaan dat het niet zal regenen in het oogstseizoen.

Omdat KCU inziet welke gevolgen de klimaatsverandering kan hebben voor de producenten en hun toekomst als coöperatie, startten ze met een project rond energie-efficiënt huishouden. Doel is de lokale bevolking meer bewust te maken van de klimaatsverandering, de gevolgen daarvan voor hun koffieteelt en vooral hun eigen rol daarin. Deze bevolking op het platteland van Tanzania kookt op open houtvuurtjes, waarvoor veel hout nodig is. Mensen gaan dus vaak de bossen in om (illegaal) hout te kappen voor het huishouden. Bossen, die een belangrijke klimaat regulerende kracht hebben, verdwijnen er aan een hoog tempo. Daarom investeerde het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels in 2015 in energie-efficiënte stoofjes waarop de koffieproducenten kunnen koken. De energie-efficiënte stoofjes zijn lokaal gemaak uit klei. Om op zo'n vuurtje eten klaar te maken hebben de koffietelers maar half zoveel hout nodig als voor een open kookvuur.