KOFFIE, ons assortiment, onze leveranciers, onze producenten.

#Simon Levelt en Milieu.”

Vér gaande milieuzorg: koffie importeren zonder CO2 uitstoot. Colombia biedt prachtige koffies én zeilschip Tres Hombres vaart twee keer per jaar.
Levelt vertelt: “We kochten nieuwe Colombiaanse koffie in. Woensdag 1 maart legde Tres Hombres aan in de haven van Santa Marta. Onze koffie werd ingeladen en maandagavond 6 maart vertrok Tres Hombres terug naar Nederland.

Op 5 mei  verwacht in Amsterdam.” Daarna komt Levelt met geweldige reclame! Lees hun hele verhaal

=====================================================

Koffiestruik

Koffiestruik

24 oktober 2015.  Onze koffies komen van de beste fair-trade-branders. Dat zijn Neuteboom met dochter Cerro Azul en Simon Levelt. Onze derde leverancier is Fair Trade Original. Cerro Azul heeft met het merk Café de Origen een volledig assortiment voor consumenten. En koopt alleen koffie onder het Max Havelaar-keurmerk. Ze lopen voorop in de verpakking. Geen aluminium, maar soft-pack die geheel bij plastic afval gerecycled kan worden. Neuteboom gebruikt groene stroom en als eerste ook biogas. Lees meer over de producenten van Neuteboom.

Simon Levelt heeft specialiteiten als Dolce, Senza en Allegro. Ze zijn groot in de horeca. Ze leverden eind 1970 de allereerste vorm van wereldwinkel-koffie. Aan coordinator inkoop Jan Velterop van Wereldwinkel Amsterdam. Zij staan garant voor duurzame handel en hebben verschillende keurmerken. Lees meer over de duurzaamheid bij Simon Levelt.

Fair Trade Original was traditioneel de grootste leverancier voor wereldwinkels. Lees meer over hun producenten.

Veel andere branders willen niet alles fair maken – om de kosten, lees: hun lagere marge. Voor hen gaat het om het imago, de marketing. Niet om het principiele uitgangspunt.

Koffie is het ideale product voor eerlijke handel. Vanaf het begin van de wereldwinkels in 1969-1970. Iedereen heeft er elke dag mee te maken, drinkt het zelf, ziet anderen drinken. De prijzen op de wereldmarkt schommelen erg. Er is overproductie o.a door nieuwe koffielanden zoals Vietnam, nu met 10% van de wereldproductie. Soms zijn er tekorten door slecht weer, zoals nachtvorst in Brazilie. Dan zijn prijzen slecht. De boeren leven dan van hun eigen veld. Voor alle andere dingen is dan geen geld.

Hoe groot is het voordeel van fairtrade voor de boeren? Extra prijs is maar voor een deel van hun oogst. Maar de kosten zijn hoger voor de hele opbrengst. De faire handel is te klein om alles in te kopen. Ook worden dan de koffieboeren te afhankelijk. Negatieve ontwikkelingen in wereldwinkelland – zoals sinds 2012 in ons land – worden dan voor hen ook een ramp. Soms is FT daardoor niet positief.

Kijk al onze koffie-soorten, kun je ook meteen bestellen: Cafe de Origen en overige.