Wereldvoedseldag 2016 – 16 oktober

16. Wereldvoedseldag 2016: eet je koe maar op ..

Voor >800 miljoen mensen is deze dag: Wereldhongerdag. Vooral in Afrika wordt honger grootste probleem. Berichten van dit jaar. Zimbabwe: droogte .. oogst mislukt. Malawi: droogte .. hongersnood dreigt. Uganda: droogte .. mensen zijn bang voor veel geweld als de koeien van veehouders de oogst van de boeren komen opeten.

Kijk wat rond op internet. Wereldvoedseldag is een feest. Met maaltijden met wat ieder mens kan eten .. als het eerlijk verdeeld zou worden zonder verlies. Dat is veel meer dan je dacht. De wereld kan zelfs 2x zoveel mensen voeden. Zegt de FAO, voedselorganisatie van de Verenigde Naties. De mensen die niet te eten hebben .. daar denk je al haast niet meer aan.

Twee jaar geleden schreven we al. Eerst nodige is: landrechten voor de boeren. Tweede is een fatsoenlijke prijs voor de boeren. Derde is geld voor stadsbewoners, consumenten zonder eigen veld. Geld is de sleutel tot de voedselkast. Zie hieronder ons verhaal van twee jaar geleden.

Op wereldschaal gaat dat niet zo snel. Maar ieder van ons kan een begin maken. Onze fairtrade-winkel zorgt voor eerlijke prijzen voor alle makers. Dan ben je niet de goedkoopste, maar wel de meest eerlijke. Een supermarkt maakt reclame met: eerlijk en toch goedkoop. Dat is onmogelijk. Ze liegen het gewoon, het is bedrog van consumenten.

Dus: word ook fairtrader, eerlijke consument. Wees kieskeurig in de super. En vergeet onze kleine fairtrade-winkels niet. Welkom voor: koffie, rijst, broodbeleg, chocolade enz .. enz .. Plus: af en toe een bijzondere attentie of verjaarskado.  Dan hoeft een wereldwinkel niet te sluiten door te weinig klanten en personeel. Kijk nog even enkele bijzondere producten.

15. Een jaar eerder schreven we: klant zijn = te eten geven ..

16 oktober 2015: Doe wat aan wereldvoedseldag en kom kijken bij Molletje en wordt klant. Molletje werkt op de fairtrade-manier: leefbare lonen en prijzen. Dan zorgen mensen zelf voor hun eten. Geholpen door onderwijs en sociale projecten. Wij bieden: chocolade – rijst – koffie – wijnen – en nog veel meer. Voor ons lekker – voor onze producenten eindelijk een volle maag .. en gezonde kinderen.

Meer dan 800 miljoen mensen eten te weinig. Wereldvoedseldag moet helpen besloot de VN 1981. EAT THIS! organiseert een grote live show. Met eten en verhalen uit de hele wereld. Donderdag 15 oktober voor de tweede keer in Amsterdam. Met een conclusie, fair kopen werkt, is praktisch, effectief en efficient. Doen dus.

14. Twee jaar eerder schreven we: oogst steeds kleiner ..

We schreven er al eerder over: Afrika gaat verhongeren?
Voedsel wordt grootste probleem in Afrika. Magdalene Nyawire in Kenya heeft 5 acre land, 2 hectare. Haar oogst was hierop 200 zakken mais en 50 zakken bonen per jaar. Nu is dat nog maar 40 zakken mais en 10 zakken bonen. Ze maakt alleen maar verlies. Oorzaak: slechte groei door lange droogtes. De mineralen spoelen uit de bodem, dus het eten wordt minder voedzaam. Daarbij komen dan zware regens die het gewas en de bodem wegspoelen. In Uganda, Tanzania en andere landen is het soms nog erger.

Regeringen moeten hier wat aan doen. Vastleggen van de landrechten, vooral voor de vrouwen is het eerst nodig. Onderwijs en voorlichting, niet alleen over gewassen en teelt. Ook over marktprijzen en weersverwachtingen. En steun voor de boeren-organisaties. Verbeteren van de wegen, blijvende beschikbaarheid van stroom, beschikbaarheid van irrigatie-pompen.

Boerenvrouwen en mannen zelf passen zich aan. Ze planten nieuwe rassen, ze kweken betere zaden, ze doen mee met verbeteringsprogramma’s. Ze gebruiken minder kunstmest en meer natuurlijke mest en plantafval voor een betere bodem. Ze verzamelen regenwater in vijvers voor meer irrigatie. De laatste 10 jaar zijn er al bijna 500 nieuwe gewassen ingevoerd, die droogte en overspoeling beter verdragen.

Er moet veel ge-investeerd worden in de voedselteelt. Ook door de boerenvrouwen en mannen zelf. Daar hebben ze geen geld voor. Ze hebben al te weinig voor het eten. Fatsoenlijke marktprijzen voor hun producten. Wij in de fairtrade beweging hameren daar al 45 jaar op.
Sinds de artikelen van Dick Scherpenzeel over wereldhandel in 1964 en 1968. Het woord is nu aan ons allemaal als consument. Ook als je hier niet rijk bent: je wilt toch eerlijk betalen. Net zo goed als zelf eerlijk loon krijgen en eerlijk betaald worden.

04. Twaalf jaar eerder schreven we: thema rijst ..

Voor >800 miljoen mensen is deze dag: Wereldhongerdag. Van een halve Euro per dag kan niemand de buik vol krijgen. We willen er een echte VOEDSEL-dag van maken. Dus geef mensen werk zodat ze tenminste kunnen eten!
Drie weken geleden gaf de fotograaf Petrix in Enschede nog een Workshop Wereldmaaltijd. Als extra tip: met pepers en sterke kruiden heb je niet zoveel honger, daarom eten ze in veel landen zo heet.
Hij zei: er is genoeg te eten op de wereld. Maar zonder geld kom je er niet aan – dus de beste strijd tegen honger is: geef werk en inkomen.
Zo hadden wij voor onze oorlog de steun en kregen we later de bijstand. Er is een interessante manifestatie in de Utrechtse Jaarbeurs, Beatrix-gebouw met debat en veel workshops.

De hele maand ter gelegenheid van Wereldvoedseldag rijst in de aanbieding: maar 1.15 euro = 25 cent korting. Een belangrijke steun voor onze rijstboeren in Thailand. Irwan Krisnanto is landbouwvoorlichter in Indonesie. Hij zegt: Achter onze groene rijstvelden bestaat veel stil leed. Wat wil je als op de markt maar tien eurocent krijgt voor een kilo rijst. Er kan nog zoveel gedaan worden aan landbouwverbetering. We mogen de kleine boeren niet vergeten.

Toen was er publieke belangstelling: Enschedese Film op Wereldvoedseldag

Vier studenten op de Boulevard met filmcamera, een 7-jarig meisje, een zwerver en een dominee, een stel passerende wandelaars. Wat hebben ze te zeggen? Begin direkt bij huis, met het eerste probleem wat je ziet! En doe er wat aan! Film is vanavond te zien in Utrecht op het Fair Food Festival.

Hun opdracht: doen we al, in hongerlanden scheppen we arbeidsplaatsen = werk + inkomen. Met faire prijzen hier, zelfs met leuke aanbiedingen. Zoals deze maand RIJST met 25 cent korting. Dat is Wereldwinkel Molletje – een Andere Wereld, met de grootste keuze in Enschede, Twente en de hele Euregio. Belangrijke steun voor onze rijstboeren in Thailand, die op de markt maar tien eurocent krijgen voor een kilo.