01. Amethyst, een paarse kwarts


01. Amethyst, een paarse kwarts
Werkingen van Amethyst: geeft kalmte, rust, evenwichtigheid, kan helpen tegen drugs- en drankmisbruik.

Volgens de edelsteen-therapie helpt het lichamelijk tegen hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, zwelling in pols en knie, reisziekte. Het is goed voor maag, lever en ogen. Amethyst hoort bij het 7e chakra, de verbinding met de kosmos, zoals ook diamant en bergkristal.

De steen varieert in kleur van licht-violet tot donkerpurper. De zijkanten van het kristal zijn meestal het donkerst, maar kunnen zelfs tot kleurloos gaan. Heldere of gele stukjes kunnen er ook in voorkomen.

De belangrijkste vindplaatsen zijn Australie – Brazilie – Canada (violette stenen) – Duitsland – India (veel geodes in het Deccan gebied) – Oeral (roodachtige tint) – Namibie – Sri Lanka (goede kwaliteit) – Uruguay – Verenigde Staten – Zambia.

Chemie: Amethyst verandert van kleur als het wordt verhit. Insluitingen hebben de vorm van een veer, duimafdruk of tijgerstrepen. Imitaties worden vervaardigd van gekleurd glas. Door verhitting kan het soms veranderen in groene kwarts, maar meestal wordt het dan citrien. Voorzichtig zijn met felle zon en chemische reiniging.

Sterrenbeelden die horen bij Amethyst zijn Boogschutter Sagittarius, 21 nov – 20 dec, en Vissen Pisces, 21 feb – 20 maart. Het is de geboortesteen voor februari.
De naam komt van het grieks voor “niet dronken”. Volgens de mythe wilde Dionysius, de god van de wijn, het meisje Amethis verleiden. Zij wilde niet en de godin Artemis veranderde haar in een mooie witte steen. Dionysius gooide enkele glazen wijn over haar heen. Zo kreeg zij de mooie paarse kleur.

We hebben amethyst uit China, India, Nepal en Sri Lanka:
– stukken amethyst kristallen
– sieraden: ketting, armband, ring, hanger, oorstekers van amethyst
– vogels edelsteen op voetstuk van amethyst kristallen
Enkele producten:

€ 22.50 incl BTW
€ 27.50 incl BTW
€ 32.99 incl BTW
€ 49.95 incl BTW
€ 37.50 incl BTW
€ 39.95 incl BTW
€ 69.50 incl BTW
€ 49.95 incl BTW
€ 39.92 incl BTW
€ 150.01 incl BTW
€ 24.95 incl BTW

===========================================


#Bergkristal, kleurloze kwartssoort
Bergkristal is steen van geduld en volmaaktheid, overwint angst en woede, geeft zelfvertrouwen en het gevoel ‘hier ben ik’.
Helpt lichamelijk tegen rugpijn, evenwichtstoornis, wagenziekte; stelpt bloedingen en diarree.
Mentaal bevordert het concentratie, helder denken, onpartijdige houding, problemen oplossen.

In Egypte zijn vazen van geslepen bergkristal gevonden in graven van 3300 jaar voor Christus.
De naam komt van het Griekse krustallos, = ijs, dat door de goden was bevroren en nooit meer zou ontdooien. Voor de Romeinen woonden er goden in, die wijsheid, moed en trouw in de liefde geven. Georgius Agricola noemde het “kwarts” in 1529.

Tibetanen behandelen wonden er mee. Indianen beschermen er babies mee tegen al het boze.
De Boeddhisten mediteren met een bergkristal om tot verlichting te komen.

Bergkristal is pure kwarts, kleurloos, doorschijnend, met glasachtige glans. Het bestaat uit silicium-oxide  SiO2, gewoon zand dus, hardheid: 7 & dichtheid: 2,6. Het bijzondere is de kristalvorm, zeszijdige prisma’s die heel groot kunnen zijn. Het laat uv-licht door. Imitaties van glas hebben luchtbelletjes.

Bergkristal wordt wereldwijd gevonden, vooral in Brazilie. Ook in Kenya, Madagascar, USA Arkansas, India, Sri Lanka, Myanmar; in Europa in Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechie, Zwitserland.

Rookkwarts heeft een zwarte kleur, die kan varieren van licht tot zeer donker. Het kan ontstaan uit bergkristal door bestraling. Door verhitting kan de zwarte kleur lichter worden.
Enkele producten:

€ 22.50 incl BTW
€ 12.95 incl BTW


===============================================

03. ONYX, zwarte beschermsteen
03. ONYX, zwarte beschermsteen
Onyx bestaat uit afwisselend zwarte en witte lagen kwarts. Bij je dragen helpt bij stress en depressie. Hij geeft kracht, nuchtere logica, reeel denken en weerstand tegen afleiding. Werkt positief op het lichaam, o.a. het gehoor en zenuwstelsel.

Onyx is een fijne steen voor rouwverwerking. Het herinnert je aan al het goede dat je met de overledene had.
Het is ook de steen van sterrenbeeld Steenbok en van de planeet Saturnus.

In de Middeleeuwen was onyx de steen van Maria. Bij pestepidemieën droeg men onyx bij zich als een krachtig amulet tegen de ziekte.

Onyx is de zwarte variant van chalcedoon. Het bestaat uit SiO2 ofwel zand met ijzer en mangaan, dat voor het zwart zorgt. Hardheid 7 en dichtheid 2,6. Variaties zijn sardonyx met witte en roodbruine lagen en carneool-onyx met vuurrode en witte lagen.

Onyx wordt gevonden in Latijns Amerika: Argentinië, Brazilië, Mexico, Uruguay. In Afrika in Madagaskar en in de oudheid in Noord Afrika. In Azie in Pakistan en in de USA. In Europa zeer zeldzaam in Zwitserland

Enkele producten:

€ 5.95 incl BTW
€ 13.50 incl BTW
€ 19.31 incl BTW
€ 49.95 incl BTW
€ 89.00 incl BTW


===========================================

#Rutielkwarts, titaniumerts
Rutielkwarts geeft hoop en bevordert oprechtheid, onafhankelijkheid en eigenliefde.

Het is doorzichtige kwarts met ingesloten rutielnaaldjes, roodgeel tot rood of goud van kleur.
Rutielkwarts kan elke transparante kwartssoort zijn. Het bestaat uit titanium dioxide met bijgemengde zeldzame metalen en sporenelementen. De kwarts is trigonaal, de rutiel heeft trigonale of hexagonale kristalvorm. Hardheid 7, dichtheid 2,68 – 2,72.

De naam rutiel komt van het latijnse rutilus, rossig, andere naam is sageniet van het latijnse sagena, =net, omdat de naaldjes er als een netwerk uit kunnen zien. De Romeinen zagen in de gele naaldjes de blonde haren van Venus en noemden het venushaarkwarts. In de Middeleeuwen dacht men juist aan ingevangen zonnestralen. De zwarte vorm met veel ijzer heet nigrien.

Rutiel wordt gevonden in de Alpenlanden, Noorwegen en Rusland. Buiten Europa in  Australie, Brazilie, Madagascar, USA. Het wordt gebruikt in lasapparaten, in verven en glazuren, in de ruimtevaart; vrij weinig in sieraden.

Rutielkwarts is de steen van hoop en vertrouwen, verruimt je geest en je stemming. Goed bij depressies, angst, fobieën, bezorgdheid. Goed voor de luchtwegen, bij bronchitis en astma. Hoort bij de sterrenbeelden Leeuw en Ram.
Enkele producten:

€ 74.99 incl BTW
€ 49.95 incl BTW


===========================================