KOKOSNOTENCREME UIT BUKA, PAPUA NIEUW GUINEA

Kokosnotencreme, Glanerbrugs project voor werk op Buka, Papua Nieuw Guinea

Pater Hendry Saris heeft het idee zijn kokosnoten creme naar Nederland te exporteren. Als steun van zijn werkgelegenheids-project op Buka. Zo gezegd, zo gedaan, het is hem gelukt. Een eerste proef-zending bereikte in voorjaar 1995 Enschede. Nu wordt gezocht naar ge-interesseerde klanten.

Het idee ontstaat op maandag 10 oktober 1994. Pater Saris vertelt in een uitzending van het radioprogramma Wetenswaard van Radio Enschede. Hij is op het eiland bezig met werkgelegenheid voor kokosnoten. Hij zegt tegen mij: daarmee wordt veel te weinig gedaan. Terwijl kokos het belangrijkste product is van het eiland.

De olie is erg goed voor de huid. Als massage- of baby-olie, als haarolie, als geneesmiddel voor de huid.
Effectief tegen hardnekkige tropische huidziekten. Werkt snel tegen (zwemmers)-eczeem, heelt kloofjes en schaafwondjes.
Het is een puur handgemaakt natuurproduct. Geen toevoegingen, koud geperst en gefiltreerd; niet op moderne grootschalige manier gemaakt.

De verspreiding in Nederland wordt verzorgd door vrienden. Als oude jeugdvriend van pater Saris heeft Herman Heskamp veel werk verzet. Na Hermans dood heeft broer Frans Saris dit overgenomen in samenwerking met onze winkel “Molletje – een Andere Wereld”.

Dank zij de bijdrage van Wetenswaard en mensen in Glanerbrug en Enschede is er een geheel nieuw initiatief ontstaan. Met goede resultaten voor de bewoners van het eiland Buka.

In de tijd dat pater Saris stierf was er veel veranderd op Buka. De commercie heeft kokosnoten ontdekt. Het kleinschalige initiatief van pater Saris heeft het niet overleefd. We verkopen nog de laatste voorraden kokoscreme.
In 2017 begint er een nieuwe discussie bij nederlandse grootbedrijven over “eerlijke kokosolie”. Dat meldt Trouw op 14 april.