Speelgoed en huishouden, Sri Lanka, Thailand, Filippijnen

#1. Speelgoed en huishouden, Sri Lanka, Thailand, Filippijnen

Spellen en speelgoed hebben wij vooral uit Sri Lanka en Thailand. Meerdere erkende importeurs hebben een klein assortiment. De artikelen hebben het CE-keurmerk, de verven zijn niet-giftig en plantaardig. Puzzels en speeltjes zijn van zacht rubberhout. Dat groeit snel, na zo’n 30 jaar is de rubberproductie te laag en wordt de boom gekapt.

In Sri Lanka zijn meerdere werkplaatsen, o.a. in Bandara Wella en Asian Toys in Pilyandala. In de fabriek wordt het hout gezaagd en geschuurd. En de eindproducten verpakt. Het schilderen doen vrouwen thuis in combinatie met zorgen voor de kinderen. Er werken in totaal meer dan vierhonderd mensen, soms in speciale projecten voor vrouwen of gehandicapten. Deze laatsten worden van huis gehaald en gebracht. De lonen zijn goed en de zorg is optimaal.

Ook acaciahout is populair, door fijne nerf, warme oranjebruine kleur en duurzaamheid. Het is harder dan rubberhout. In de Filippijnen is de boom vroeger door een amerikaanse commandant ingevoerd. In 16 jaar bereikt hij zijn hoogte. Kinta heeft hiervan mooie schalen, kommen en dienbladen. De hele handel in houtsoorten is door de overheid strikt gereguleerd met een goed vergunningen-systeem. En voor elke gekapte boom moet een nieuwe worden aangeplant. Van acacia worden in Thailand populaire puzzelspellen gemaakt.

#2. Papier van Olifantenpoep uit Sri Lanka en Thailand

Een olifant zet elke dag 180 kilo blad en boomschors om in enorme bulten poep; als het proces klaar is, worden hiervan vellen papier geschept

De olifanten slapen ’s nachts bij de papierfabriek, daar wordt de poep verzameld, gedroogd in de zon, vermengd met bladeren en oud afvalpapier; de brei wordt gekookt met zout en kleurstoffen om het mooie papier te krijgen

Tien kilo poep levert 120 vellen papier of 60 vellen karton, met zout krijgt het papier allerlei kleuren
Hiervan worden notitieboekjes gemaakt, allerlei fraaie wenskaarten, boekenleggers, foto-albums, memoblokken en meer.