Turqle Trading & Ukuva iAfrica, Zuid Afrika

#Turqle Trading & Ukuva iAfrica, Zuid Afrika

Turqle Trading is gespecialiseerd in kruiden en specerijen. Zulu Fire Sauce de populairste, lekker heet en top bij rood vlees en gevogelte. Ook voor vegetarische gerechten met veel tomaat. Onverwacht lekker bij gamba-garnalen. Het ontstaan van deze saus gaat terug op een oud reizigersverhaal:

“In de noordelijke hoek van Zululand kwam ik door een klein dorpje. Bij een houten hut, omringd door witte stranden met kokosnootpalmen, ontmoette ik Timbo, een oude man met gevlochten haar en een zilvergrijze baard.
Onder de warme Afrikaanse zon verwelkomt hij zijn gasten met een bedwelmende palmwijn en gastronomische heerlijkheden. De op houtskool gegaarde kip, verse vis en dikke-buffelsteak werden overgoten met zijn befaamde Zulu Fire Sauce …”.

In het begin van de sauzenproductie 1996 waren er de ‘Big Four’: Zulu Fire Sauce, Swazi Mama Mamba, Malawi Gold and the ‘Purple Heat’. Deze laatste heette ook “Umsobu Iyababa”, een saus voor sterke oude mannen. Al was de naam vriendelijk, deze saus moest weg, hij was zo heet dat de mensen er bang van waren.

Bij alle sauzen en bij de kruidenmolentjes zijn de flesjes versierd met draad- en kralenwerk van Cape Mental Health Society. Die schept werk voor teams van gehandicapte en kansarme mensen uit de townships. Ze noemen zich nu ook Workshops Unlimited.

Producent Ukuva iAfrica is lid van WFTO en maakt een unieke range van authentiek Afrikaanse sauzen, chutney’s en kruidenmolens. In 2011 wonnen ze in Londen de prijs voor Productvernieuwing bij de competitie “Fresh Ideas”.