Kerstgroepen uit Guatemala

In Guatemala wordt kerst in de familie gevierd; de publieke viering duurt 9 dagen met optochten, “posadas”. Kerstavond is het grote feest, met kerstmarkten; de “stadskerstboom” draagt geen stralende ster op de piek, maar het logo van het nationale bier; de kerstmarkt van Chichicastenango is de bekendste, met dansen en Maya rituelen. Om middernacht zorgt groot vuurwerk voor het hoogtepunt.

In de familiekring volgt gebed om de kerstboom met cadeautjes, naast een kerststal met kindje Jezus toegedekt; voor de kerststal wordt een kaars gezet, de vader komt met een pot wierook; allen bidden, het doek wordt weggehaald en het kindje Jezus ingezegend; daarna worden de kerstwensen en cadeaus overgebracht.

De nacht is verder voor het kerstdiner: met guatemalteekse “tamales” – een pasta van “maza” maismeel (of rijst of aardappel), in bananenblad gevuld met gestoofde kip, groentes of iets zoets; met druiven en vruchten, grote dozen koek, chèveres – hotdogs, veel ponche – punch, met whiskey, lokale brouwsels en veel rum. Op eerste kerstdag: slapen, zeker voor wie er een zuipfestijn van maakten; alles is in rust en tweede kerstdag is weer een gewone werkdag

Over economie en ontwikkeling nu in Guatemala