Eind 2017 heeft Thierry Noesen een nieuwe fase: een fabriek in Peru zelf voor branden en vermalen van de cacaobonen, en de productie van cacaomassa. “We stellen ons niet meer tevreden met de aankoop van cacaobonen tegen een eerlijke prijs: een deel van de transformatie zal daar gebeuren. Op die manier kunnen de planters profiteren van de toegevoegde waarde van de productiefasen”, aldus Thierry Noesen. “Dat is een inspanning voor de lokale gemeenschap. Het is ook een financiële inspanning voor Belvas. Ik droom hier al jaren van. Nu we over meer middelen beschikken kunnen we dat eindelijk realiseren.”
Hiermee volgt hij het voorbeeld van Kuapa Kokoo in Ghana, die al in 1996 besloten tot een eigen fabriek. Toen nog niet in Ghana want veel te moeilijk en duur, maar in Engeland. De beste manier om boeren zeggenschap te geven over hun eigen bedrijf, in Ghana hebben ze 44% eigendom van de aandelen.
BELVAS is opgericht 2005; hij biedt belgische chocolade producten, geheel bio en fair, herkomst volledig doorzichtig producent tot consument; het beste bedrijf in Europa voor bio en fair – dat is MVO, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen; ook de verpakkingen zijn gecertificeerd met FSC-keurmerk
2011 Belvas uitgeroepen tot “milieuvriendelijkste micro-onderneming” door de Europese Commissie; en kreeg in Warschau de EMAS-award in deze categorie
2013 Belvas krijgt de Belgische prijs voor Toekomstige Generaties
2014 Voor hygiëne-normen heeft Belvas een BRC-certificering van nivo 1
Belvas Thins heeft een nieuwe smaak Fairtrade chocolade geïntroduceerd. Naast de varianten met gojibessen, kokosschaafsel en amandel zijn er nu ook 100 procent pure Belvas Thins te koop. De pure tabletten zijn onder meer te koop bij Ekoplaza en de meeste natuurvoedingswinkels.
In 2009 bouwt Belvas de eerste ecologische chocolade fabriek. Veel nieuwe milieu-vriendelijke technieken voor energie, water en afval-beheer. De verkoop van de nieuwe chocolade loopt niet goed. Met name de franse klanten willen perse bio, alleen fairtrade is niet genoeg. Afrika heeft nog geen geheel bio-cacao producenten.
Hij zoekt in Latijns Amerika, Santo Domingo, Ecuador en dan Peru. De cooperatie NorAndino wil hun fairtrade-premie investeren. Nieuwe verwerkingsmachines, organische mest en technische ondersteuning. Daar kan Belvas beginnen met een nieuwe fabriek en met een nieuw cacao-ras met sterk fruitige smaak, de Piura Blanco, witte criollo-bonen. Zo ontstaat een nieuw product, de Belvas Thins: fair, bio, glutenvrij, vegan gecertificeerd.
De 100 procent pure Belvas Thins worden gemaakt met cacaobonen van de Fairtrade gecertificeerde boerencoöperatie NorAndino in Peru. De cacao wordt verkregen uit een zeldzame variëteit van witte Criollo cacaobonen, de Piura Blanco. Norandino verkoopt zowel cacaobonen als koffiebonen met het Fairtrade keurmerk.
Thierry Noesen neemt in 2005 Belvas over en vertelt