UGANDA 2013, mooi … en verscheurd, door LRA

UGANDA 2013, mooi … en verscheurd, door LRA.  door Jan H.C.Velterop

Suzan Kerunen, sterzangeres op 6e Bayimba International Festival in Kampala,  steelt de show op 20-22 september 2013. Ze is met haar 33 jaar de populairste artiest van Uganda, the Alur Qween, naar haar geboortestreek. Haar optreden kan het begin worden van een europese toernee. Waarbij ons land niet vergeten mag worden. Ze is ook nationaal toerisme ambassadeur.

Ze zingt in haar eigen taal, het Alur van het noorden. Beroemd is haar lied NGOM. Vrouwen zingen het refrein als oppepper als ze het moeilijk hebben: “All that you know,   All that you see,    All that you hear,    Is in your mind,    All that I have,    Is in my soul,    All that I am,    Lives inside.” Zie over haar de website met veel foto’s.

Suzan Kerunen

Geweld door ruzie om land.

De binnenlandse onrust vindt zijn belangrijkste oorzaak in het veranderend klimaat. Door de droogte moeten de veehouders veel verder rondtrekken. En komen in konflikt met de landbouwers in de dorpen.
Dat biedt een goede voedingsbodem voor mensen die uit zijn op macht. En niet terugschrikken voor terreur. Zoals de beruchte Joseph Kony en zijn Lords Resistance Army.

Over hem schreef ik een opiniestuk in antwoord op de vraag van Afrika Nieuws in november 2007 UGANDA: MOET JOSEPH KONY TERECHTSTAAN? bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, ook als dit het vredesproces in Oeganda negatief beïnvloedt?

Suzan Kerunen maakte in 2005 een opera over het drama van de LRA “Amani – Peace”. Zie bovengenoemde website.

De ugandese Grace Akello hielp kinderen. En schreef er een boek over. Ze is universitair docent in hulp voor oorlogsslachtoffers in Uganda. Haar boek – Wartime children’s suffering and quests for therapy in northern Uganda – is gepubliceerd als Open Access, gratis voor iedereen te lezen. Het kan als geheel, 270 pagina’s, gedownload worden of per hoofdstuk. Ga naar het Afrika Studie Centrum in Leiden.

The book – Wartime children’s suffering and quests for therapy in northern Uganda – is based on an ethnographic study during an ongoing civil war in northern Uganda. It examines children’s suffering as well as their attempts to restore normality. Leiden, African Studies Centre, African Studies Collection, 25, 2010 . €15. It is free available as pdf-file – also as single chapters.