ZUID AFRIKA, Vlaggen nationaal en van het ANC

De nieuwe nationale VLAG van Zuid Afrika.

Vlag Zuid Afrika

Fred Brownell ontwierp de vlag. Hij gaf de kleuren geen officiele betekenis mee. Hij nam ze over van de vlaggen van het ANC, African National Congress met vooral zwarte leden, en van de NP, Nationale Partij van de blanken.
De vlag van het ANC heeft drie gelijke horizontale banen van zwart, groen en goud. Zwart staat voor de zwarte Zuid-Afrikanen, die generaties vochten voor vrijheid, sinds de oprichting van het ANC in 1912.
Groen staat voor het land, waarop de mensen leven en waarom zo veel gestreden is tegen kolonialisme en apartheid.
Goud is de natuurlijke rijkdom, goud – rijke natuur – mineralen – delfstoffen, die aan allen toebehoren en niet alleen aan een ras-minderheid.
De drie kleuren zijn nu de Panafrikaanse Kleuren.

De overige kleuren krijgen nu ook een uitleg. Rood staat voor het bloedvergiet, waarmee het land is gevormd. Wit staat voor de blanken, en ook voor hoop en voor diamant. Blauw is de lucht, adem voor iedereen, en blauw zijn de oceanen.
De witte Y-vorm in de vlag staat voor de nieuwe democratie waarin er eenheid heerst. En betekent ook het samengaan van twee groepen, die werken naar een nieuwe toekomst. De vlag is de eerste keer gebruikt op 27 april 1994.

 

De Vlag van het ANC: 3 gelijke Banen Zwart, Groen, Goud 100 x 145cm – Zuid Afrika.

Het ANC-Logo. De speer en het schild wijzen naar het verzet tegen het koloniale bestuur, de strijd van het ANC en zijn gewapende vleugel, Umkhonto we Sizwe, tegen rassen-onderdrukking.
Het wiel stamt uit de campagne voor het Volks Congress, dat in 1912 het Charter van de Vrijheid aannam. Het betekent de gemeenschappelijke strijd van mensen uit alle gemeenschappen van Zuid Afrika. Het is een symbool van de sterke niet-racistische traditie van het ANC.
De vuistdie de speer vasthoudt betekent de macht van het volk in de strijd voor vrijheid en gelijkheid.