Fair Trade Egypte, economie en politiek

Uit Egypte hebben we een klein assortiment. Ontstaan uit een vroege poging tot eerlijke import uit dat land. Daarmee kregen we o.a. een assortiment papyrus schilderingen. Mooi en tegelijk een bijzonder cultureel product. Ook hebben we nog enkele parfumflesjes.
Het experiment is toen niet geslaagd. We konden geen goed beeld krijgen van onze handelspartner. En Fair Trade Egypt bestond nog niet.

In 1998 is in Cairo de winkel Egypt’s Crafts opgericht. Als winkel voor kunstenaars en handwerklieden. Dit bedrijf kwam niet goed van de grond. Er was geen visie en leiding. In 2004 kwam mevrouw El Sayed in de leiding. Zij bezocht en mobiliseerde veel groepen. En verkreeg in 2007 het lidmaatschap van de WFTO, de World Fair Trade Organisation. Sinds 2009 is zij gekozen bestuurslid van deze organisatie, als enige arabische vrouw. Egypt’s Crafts werd FTE, Fair Trade Egypte.

Fair Trade Egypte vertegenwoordigt 34 groepen uit 16 plaatsen. Verspreid langs de Nijl van de kust tot Aswan in het uiterste zuiden. En ook in noord Sinai en in Berenice, langs de Rode Zee.

Hun export gaat vanaf 2006 naar Feluka in Duitsland. Vanaf 2009 naar Ten Thousand Villages in de USA. Vanaf 2011 naar Altromercato in Italie. In de huidige politieke en economische situatie is import in Nederland niet mogelijk.
Zie onze egyptische producten.

€ 2.50 incl BTW
€ 3.95 incl BTW