Portretten van Kuapa Kokoo
- 0
- woensdag 29-06-2016
- Jan H.C. Velterop
- Landen, Producenten / leveranciers, Producten
#1. Elias Mohammed: ook lid van het Nationaal Comitee
Elias woont in Bayerebon 3 en is geboren rond 1960. Met 2.5 acre (± 1 ha) heeft hij 12 balen cacaobonen per jaar. Hij heeft al zijn 5 kinderen naar school kunnen sturen. Twee zijn al naar het voortgezet onderwijs
Elias vertelt: toen ik hier kwam was er een opkoper van cacao. Zij bedonderden ons en betaalden niet op tijd. Toen we hoorden van Kuapa Kokoo hebben we ons met ons 20-en aangesloten. Zij zijn echt fair en democratisch.
Elke week bespreken we onze zaken. Elke vier jaar zijn er verkiezingen voor de leiders. Elias is gekozen tot “recorder”: die de bonen weegt, let op de kwaliteit, de leden direct betaalt. Bewijs dat hij goed werkt is dat hij het al 12 jaar doet, steeds herkozen. Nu is hij ook lid van het Nationale Comittee van Kuapa Kokoo.
Zijn verhaal staat op de binnenkant van de wikkel van de reep met gember en sinaasappel. In het engels,
Meedoen is wat mooie Divine-repen bestellen voor jou, een nieuwe klant voor Elias.
#2. Juliana Fremah in Amankwatia: nu een eigen huis
Zij is een cacao-boerin van 62 met 12 acres (4.8 ha) cacao. Ze woont in het dorp Amankwatia en heeft 6 kinderen en 7 kleinkinderen. Haar man heeft een eigen veld. In 2000 werd ze lid van Kuapa Kokoo. Ze weet heel duidelijk waarom.
Kuapa zegt: vorm samen een Vrouwengroep. Dat is: geld kunnen lenen van de bank om andere planten te kweken zoals okra-bonen en cassave. Het geld daarvan helpt ons tussen twee cacao-oogsten in.
Sinds we daarmee begonnen konden we ons eigen huis bouwen. Zonder Kuapa had ik niet genoeg geld om te eten en niet genoeg oogst om te verkopen en over het jaar rond te komen. Kuapa heeft me echt vooruit geholpen.
Door Juliana’s werk voor de groep is ze gekozen voor het nationale bestuur van de cooperatie. Een goed voorbeeld hoe Kuapa Kokoo de vrouwen zelfvertrouwen geeft en hen tot actieve medewerking in de organisatie inspireert.
Meedoen is wat mooie Divine-repen bestellen voor jou, een nieuwe klant voor Juliana Fremah.
#3. Gladys Okal in Funasu-Domeabra: waterpomp i.p.v. 5 km lopen
Haar dorp heeft een nieuwe waterpomp, betaald uit de fairtrade-premie. Dat heeft het leven erg veranderd voor haar en de andere mensen in het dorp; “Eerst moesten we bijna 5 kilometer lopen naar het oerwoud om water te kunnen krijgen” zegt ze
“Het water was niet schoon en moest gefilterd voor we het konden drinken. Maar ook dan bleef het vies ruiken en er zaten soms wormen in. Dank zij Kuapa hebben we nu goed drinkwater, wat veel gemak biedt.”
“Het water is nu prima en we worden er niet meer ziek van. Mensen uit de buurdorpen prijzen ons, het water is heerlijk. De kinderen gaan nu ’s morgens vroeg naar school. De mannen gaan vroeg naar hun veld en komen op tijd terug om nog andere dingen te kunnen doen.”
Meedoen is wat mooie Divine-repen bestellen voor jou, een nieuwe klant voor Gladys Okal.
#4. Abena Frimpomaah in Mem-Manso: opleiding en beter bedrijf
Ik ben 40 jaar oud en heb zes acre (2.4 ha) land hier in Mem-Manso. Ik heb 5 kinderen, 20 – 16 – 13 – 10 en 7 jaar oud. Ze gaan allemaal naar school. De oudste gaat binnenkort naar de universiteit in Accra voor een opleiding in de wetenschap. Hij wil graag arts worden.
Ik ben al vijf jaar lid van Kuapa Kokoo. Ik heb me aangesloten omdat ze een opleiding aanbieden. Dat leert mij beter voor mijn veld te zorgen en meer en betere cacao te telen.
Toen ik bij de jaarvergadering was in Kumasi heb ik de Divine chocolade geproefd. Dat inspireerde mij om harder te werken op mijn boerderij.
Het is mijn droom dat mijn kinderen een goede opleiding krijgen. En dan een baan krijgen en ook weer naar huis komen en naar mij omkijken als ik oud ben.
Meedoen is wat mooie Divine-repen bestellen voor jou, een nieuwe klant voor Abena Frimpomaah.
#5. Elizabeth Antegoa in Bipoah: door Kuapa kinderen op school
Het dorp Bipoah is anderhalf uur rijden van Kumasi, de hoofdstad van de Ashanti streek. Elizabeth heeft een stukje land van twee acres, 0.8 hectare. Twee balen cacaobonen per jaar levert dat op. In 2011 sloot ze zich aan bij Kuapa Kokoo. Haar oogst werd steeds veel te licht gewogen door bedrog. Bij Kuapa Kokoo kun je meekijken op de weegschaal. Kunnen ze je niet oplichten met het gewicht.
Er is een hulpgroep van Kuapa-vrouwen in het dorp. Elizabeth vertelt: daar wil ik ook bij, dan helpen we elkaar. Samen hebben we zeep maken geleerd en prints drukken. Zo verdienen we ons geld. Ik hou er van zo te werken als de vrouwen bij Kuapa Kokoo.
Elizabeth heeft twee kinderen. Haar zoon is leerling lasser en haar dochtertje van vier kan nu naar school. Door het extra geld van haar fairtrade cacaobonen. Ze woont in één huurkamer bij iemand anders. En droomt van een eigen huisje met keuken en slaapkamers. De vrouwen zullen me daarbij helpen zegt ze.
Meedoen is wat mooie Divine-repen bestellen voor jou, een nieuwe klant voor Elizabeth Antegoa.
#6. Harriet Boatemaa: goed opgeleid, wil ze landelijk president worden
Harriet is nu in 2016 29 jaar oud. Sinds 4 jaar lid van Jonakrom Kuapa Kokoo Society. Haar vader Papa Jonah is de Recorder van deze groep. Dat is: degene die door het dorp gekozen is om de cacao te wegen en de prijs uit te betalen aan de boeren.
Ik ben blij lid te zijn van de cooperatie. Die heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Mijn vader kon mijn opleiding betalen dank zij Kuapa Kokoo. En nu hebben we zelfs goed drinkwater, zegt Harriet.
Ze kreeg van haar vader 7 acre land, 2.8 hectare en zorgt daarmee voor haar jongere broers en zussen. Ze hoort tot de nieuwe generatie. Ze kon naar Engeland als ambassadeur van Kuapa Kokoo. Om daar zelf veel te leren en haar kennis en enthousiasme te delen met chocolade-liefhebbers.
Ze wil wat: de jongste nationale president worden van de Kuapa Kokoo Farmers Union. Dan kan ze de jonge mensen inspireren om in het dorp te blijven als cacao-boeren. En niet naar de stad gaan zoeken naar banen die er niet te vinden zijn.
Zo zie je wat fairtrade betekent voor een jonge vrouw in Afrika. Daar wil je toch bij zijn.
Haar verhaal staat op de binnenkant van de wikkel van de reep puur met frambozen. In het engels, haar verhaal.
Meedoen is wat mooie Divine-repen bestellen voor jou, een nieuwe klant voor Harriet Boatemaa.
#7. Jennifer Oforiwaa Kusi: goede scholing voor meisjes
Jennifer is geboren in 2001 en woont in het dorp Bayerebon 3. Haar vader is cacaoboer van Kuapa Kokoo. Haar moeder heeft een winkeltje voor dagelijkse levensmiddelen zoals rijst.
Als klein meisje moest Jennifer al weg van haar familie. Om naar school te gaan in de grote stad Kumasi,twee uur van haar dorp.
Nu is er een nieuwe school gebouwd in Bayerebon 3 met het geld van de fairtrade premies. Daardoor kon Jennifer terug naar haar familie thuis. Nu kan ze de korte afstand van huis naar school lopen.
Jennifer weet een beetje wat fair trade betekent voor de gemeenschap – fairtrade helpt Kuapa, zegt ze. Fair trade betekent: mijn vader krijgt een bonus, extra geld.
En ik kan naar een kinderkamp dat Kuapa Kokoo organiseert voor de kinderen van de cacaoboeren.
Jennifer is heel aktief in de lessen – ze houdt het meest van engels. Ze werkt niet alleen hard op de les, ook bij het gamen. Haar lievelingsgame in de pauze is Ampea.
Voor de toekomst heeft ze grote plannen: ik wil verpleegster worden zegt ze vol vertrouwen. dan kan ik hier terug komen en de mensen helpen als ze ziek zijn.
Zo zie je wat fairtrade betekent voor een jonge vrouw in Afrika. Daar wil je toch aan meedoen, dus bestel wat mooie Divine-repen.
#8. Margret Fianko: nieuwe projecten voor inkomen
Margret woont met haar drie kinderen in Aduyaakrom, in het westen van Ghana. Samen met haar man heeft ze 7 acre land, 2.8 hectare, met vooral cacaobomen. In 2013 vormde zich een vrouwengroep die samen een groentetuin van 4.000 m2 begon. Aubergines en okra daarvan verkoopt Margret in haar marktkraam.
Ze zegt: “Het beste van Kuapa Kokoo is dat ze vrouwen enorm ondersteunen”. Ze is dan ook al lid vanaf 2002 en maakt veel gebruik van alle steun die de cooperatie aanbiedt.
Ze kon nooit naar school ” ik kon niets, niet lezen, niet schrijven. Nu herken ik letters en kan lezen”. Dank zij een scholingsprogramma van Kuapa Kokoo. Met steun van een fonds van Divine en van het onderwijsprogramma van de regering. Ze is er trots op dat ze nu haar eigen administratie kan bijhouden en weet wat ze verdiend heeft. Nu geeft ze niet meer teveel geld uit.
Margret heeft nog veel ambitie. Ze wil gekozen worden als recorder, degene die voor Kuapa de inkoop van cacaobonen regelt voor de andere leden. Ze studeert hard om alles te leren wat ze daarvoor moet kunnen. Ze heeft al veel nieuwe dingen geleerd. Zoals vloeibare zeep maken en zeefdruk printen. Allemaal dingen waarmee je iets extra kunt verdienen.
Meedoen is wat mooie Divine-repen bestellen voor jou, een nieuwe klant voor Margret Fianko.
#9. Francis Bediako-Manu: neemt cacao in en betaalt de mensen uit
Francis is in 2016 51 jaar, hij woont in Mem in de streek Mansu in Ghana. Hij heeft 15 acres land met cacao-bomen, 6 hectare. In een goed jaar krijgt hij daarvan 30 zakken cacao-bonen.
Hij sloot zich in 1998 aan bij Kuapa Kokoo. Hij vertelt: de eerste Recorder (verantwoordelijke voor verzamelen en uitbetalen) in Mem was mijn oom. Hij legde me uit hoe de cooperatie werkt en hoe die voor de belangen van de boeren zorgt. Du ik sloot me aan.
Nu ben ik zelf de Recorder, vorig jaar gekozen. De boeren mogen mij en hebben het volste vertrouwen in me. Ze vinden dat ik het goed doe.Ik moet alle cacao die ze brengen wegen, de kwaliteit beoordelen en ze direct uitbetalen.
Francis kon zijn zonen naar de dorpsschool sturen. Nu wil ik ze naar het vervolgonderwijs hebben, zodat ze verschillende banen kunnen krijgen. Maar ze nemen het bedrijf over als ik doodga.
Alle boeren delen dezelfde hoop met mij. Om onze ambities waar te maken hopen we nog veel cacao tte verkopen aan fairtrade organisaties.
Zijn verhaal staat op de binnenkant van de rode wikkel van de reep puur met cranberries en hazelnoot. In het engels, zijn verhaal.
Wil je hem hoop geven, neem een paar mooie Divine-repen mee, eenmaal geproefd, kom je ervoor terug!
#10. Francis Mercy Zaah, penningmeester van de Adiyaa Society en nog meer functies
Mercy is in 1963 geboren in Krobo Odumasi, oost Ghana, waar ze woont met haar man Joseph Zaah. Ze heeft 12 acres land, ongeveer 4.8 hectare, met elk seizoen gemiddeld 90 balen cacaobonen.
Ze sloot zich in 1999 aan bij Kuapa Kokoo om “hoe ze zorgen voor de boeren”. Dat is heel goed voor ons zegt Mercy, we krijgen elk jaar een fairtrade-bonus. Daarmee konden mijn vijf kinderen naar school; de oudste studeert nu voor verpleegster.
We hebben nu een leiding met schoon drinkwater, belangrijk voor het hele dorp, niet alleen voor de cacao-boeren. Wij vrouwen worden nu opgeleid om meer inkomen te verdienen en we kunnen meestemmen in de cooperatie.
Mercy is om haar inzet gekozen tot kassier van de Adiyaa Groep, tot president van de Vrouwen Vereniging, en tot vice-president van het Dadieso District.
Haar verhaal staat op binnenkant van reep met Himalaya zout apn26276; ook van de oude reep melk met gekruide speculaas apn24060. Ook In het engels, haar verhaal
.
Wil je haar hoop geven, neem een paar mooie Divine-repen mee, eenmaal geproefd, kom je ervoor terug!
#11. Fatima Ali, president van de Alikrom Society
Als president van de cooperatie zijn de boeren mijn doel. Ik droom er van dat we meer produceren, zodat onze kinderen naar school kunnen, dat ze geen kindslaven worden, en dat ze een toekomst zien in de cacao.
En dat de vrouwen zien dat ze zich moeten organiseren, meer leren over de cacao zodat ze meer inkomen krijgen en dat goed beheren. En leren lezen en schrijven en leiders worden in het dorp.
Wil je haar hoop geven, neem een paar mooie Divine-repen mee, eenmaal geproefd, kom je ervoor terug!