Titicaca Trade, van 4000 meter op grens van Peru en Bolivia.

Ze heten naar het Titicaca-meer op de grens van Bolivia en Peru. Het is op bijna 4000 meter het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Het intens blauwe water steekt prachtig af tegen de witte bergtoppen. Aan de vruchtbare oevers wonen veel producenten.

De producten van Titicaca worden door vrouwen gemaakt als huiswerk. Ze krijgen goed betaald, vaak 2x tot 3x de waarde op de locale markt. De vingerpoppen zijn prachtig en kleurig, helemaal passend in hun cultuur. Ontwerpen en de afwerking worden besproken met de maaksters. Dat verbetert de kwaliteit en zorgt dat ze in westerse landen populair zijn.

Breien doen de meeste vrouwen naast hun dagelijkse bezigheden. In verloren uurtjes, buiten het drukke zaai- en oogstseizoen, bij het hoeden van de schapen en lama’s. De vingerpoppen en andere producten zorgen voor een welkome aanvulling op hun inkomen.

Het assortiment van Titicaca omvat onder andere vingerpopjes van mensen en dieren. Ook sets met bijzondere inhoud zoals met typisch nederlandse popjes. Geschikt voor toeristen of om naar buitenlandse vrienden te sturen als echt nederlands kadootje. Een melkkoe, compleet met opvallende roze uiers. Een ooievaar met baby, kraamkadootje om te sturen als kraambezoek er nog niet direct van komt. Verschillende kerstartikelen, zoals een kerstgroepje met popjes of een groepje in kalebas.
Andere artikelen zijn accessoires zoals mutsen, wanten, baby-slofjes.

Veel importeurs van fairtrade hebben een voorkeur voor cooperaties als leverancier. Die kunnen dan ook een erkenning krijgen als Fair Trade bedrijf. Dat is voor handwerk producten niet mogelijk. Importeurs kunnen dan geen erkenning krijgen, wat de verkoop aan wereldwinkels vaak hindert. De website van Titicaca geeft voldoende inzicht in hun faire omgang met de producenten. Ze zijn een goede partner in eerlijke handel.

Zie hun eigen website of luister naar Harjan