Cacao van Conacado in Dominicaanse Republiek, Midden Amerika

Conacado doet aan recycling van de cacao-resten tot meststoffen. Waarmee de te dure kunstmest niet meer nodig is.

De cacao van Conacado is nu topkwaliteit. Opgericht in 1988, leveren ze al sinds 2007 aan SOS Wereldhandel, nu Fair Trade Original.
Intussen is de teelt en verwerking sterk verbeterd. Ze planten meer bomen en vernieuwen de oude. De bonen worden drie verschillende stadia gefermenteerd en gedroogd in tunnels. Het eindproduct is prima voor chocolade met een extra hoog percentage cacao.

Nu maken ze ook halffabricaten als cacaopoeder, massa en –boter. Zelfs chocolaatjes voor verkoop ter plaatse, wat ze ook met groenten doen. Ze hebben bedrijfjes gestart voor chocolade, jam, wijn en likeur maken.

De fairtrade-premies maakten sanitaire voorzieningen, scholen, gezondheidsklinieken en wegen mogelijk. Vooruitgang is groot voor de 9 groepen “blokken” met gezamenlijk 8.700 leden.

Als chocolade-liefhebbers hebben wij als consument in Europa de keus voor kwaliteit. We krijgen topkwaliteit en smaak, cacao-families krijgen een faire prijs en werkgelegenheid voor hun cacao-producten.

Voor verdere verbetering van de cacaoteelt is een interessante samenwerking gestart door de Chocolatemakers

Oxfam België heeft ook lesmateriaal gemaakt over cacao en Conacado, wat je vrij kunt downloaden