Cacao in Ghana en Kuapa Kokoo met Divine

Cacao in Ghana en Kuapa Kokoo met Divine

Begin van de cacao ligt in 1879: Tetteh Quarshie brengt voor het eerst cacao naar Ghana vanuit Guinee. Vanaf toen is Ghana cacao beroemd voor de smaak. Het is nu een van de belangrijkste export-producten.

Cacao wordt in Ghana meer verbouwd door kleine boeren dan op plantages. Want cacao groeit het beste in vochtig bos met schaduw. Het is ook een teelt met veel risico van ziektes. En het risico van de wisselende prijs, die vaak zakt onder het minimum dat kleine boeren nodig hebben om te overleven.

De stem van cacaotelers wordt nooit gehoord. Tot een groep in 1993 besluit hun eigen cooperatie te starten: Kuapa Kokoo. Om de beste van de beste chocola te maken. En een beter leven voor hun leden.

Fairtrade leveranciers en zekerheid van inkomen

Al in 1995 worden ze erkend als fairtrade leveranciers voor SOS Wereldhandel, nu Fair Trade Original.
In 1996 besluiten ze hun eigen fabriek op te richten: Divine Chocolate Ltd in Engeland.
De Body Shop, Twin Trading, Christian Aid en Comic Relief helpen voor de investeringen. Hun eigen fabriek is geboren, de eerste repen kunnen in 1998 verkocht worden. Inmiddels is er ook een fabriek in Duitsland gekomen.

Het succes van Divine geeft zekerheid van inkomen. Dat groeit door steeds meer klanten. Kuapa Kokoo is mede-eigenaar en deelt in de winst en besluit mee over geld en investeringen. De boeren kunnen nu nieuwe technieken leren en hun bedrijf verbeteren. Dat trekt ook nieuwe leden aan. Bij fairtrade day 2017 waren ze gegroeid tot meer dan 90.000 leden.

De fairtrade premie gaat naar het Kuapa Kokoo Farmers Trust Fund. Dat beheren de leden zelf. Ze organiseren gemeenschapsprojecten zoals waterputten, onderwijs, gezondheids-programma’s. Een klein deel wordt aan de boeren persoonlijk uitbetaald, als bonus of in de vorm van gereedschap.

Aandeelhouders! eindelijk gelijkwaardig

Opwindend nieuws komt in 2006. De Body Shop besluit al haar aandelen te schenken aan Kuapa Kokoo. Daarmee worden ze voor 44% eigenaar, delen dus ook in de dividenden en hebben twee eigen mensen in het bestuur.

De laatste jaren bestrijdt Kuapa Kokoo kinderarbeid veel actiever. Meehelpen in het gezin mag, maar niet ten koste van school en opleiding. Vooral technische opleiding is belangrijk.

Als chocolade-liefhebbers hebben wij als consument in Europa de keus voor kwaliteit. We krijgen topkwaliteit en smaak, cacao-families krijgen een faire prijs en werkgelegenheid voor hun chocolade-repen.