Mongozo, verbazende bier geschiedenis

Mongozo betekent proost in de moedertaal van Henrique Kabia, de mede-initiator van Mongozo bier. Het is de taal van het Chokwe volk, dat verspreid leeft over Angola, Congo en Zambia.

Bij het Chokwe-volk brouwen de vrouwen al ruim twee eeuwen bier. Daarvoor maakten ze wijn uit de palmnoot. Een verre overgrootmoeder van Henrique Kabia zorgt in de achttiende eeuw voor een grote verandering: in plaats van palmwijn gaat ze palmbier brouwen. Haar geheime recept werd door de eeuwen heen van moeder op dochter overgedragen.
Ook de moeder van Henrique brouwt palmnotenbier, maar zij heeft geen dochter. Ze besluit daarom te breken met de traditie en haar zoon in te wijden in de mysteries van het bier brouwen.

Dat recept is het enige bezit van Henrique als hij in 1993 als vluchteling naar Nederland komt. Met het recept legt hij in 1994 de basis voor een nieuwe, exotische bier-lijn en geeft daarmee de Europese biertraditie een geheel nieuwe dimensie.
In 1998 brengen Henrique Kabia en Jan Fleurkens samen Mongozo Palmnut-bier op de markt.
In 2001 lanceren ze Mongozo Banana en in 2003 volgt Mongozo Quinua. Het quinua-bier is later weer uit productie gegaan. De wereldoogst is te klein geworden.

Bij een tragisch ongeval overlijdt Henrique Kabia in juni 2003. Het bedrijf gaat verder op de ingeslagen weg zoals Henrique Kabia zou hebben gewild.
In de lente van 2005 wordt Mongozo Coconut op de markt gebracht en in 2009 Mongozo Mango.
In september 2010 kwam Mongozo met Premium Pilsener. Het eerste glutenvrije bier ter wereld. Meteen prijs op de Horeca Expo te Gent in november 2010. Van 2012 tot 2014 kreeg het drie keer achter elkaar de World Beer Award, uit 600 deelnemende bieren, van 32 landen.
Mongozo Buckwheat White is het nieuwste product. In 2014 op de markt gebracht, in 2015 al de gouden medaille bij de beroemde bierwedstrijden World Beer Awards.

Het assortiment bestaat nu uit maar liefst zes verschillende smaken. De ingrediënten en traditionele recepturen zijn natuurlijk en afkomstig uit exotische culturen.
De bieren zijn fairtrade gecertificeerd, zie rechts onder op het etiket. Ze worden gebrouwen bij Brouwerij Huyghe in Melle, Belgie. Het merk is klaar voor uitbreiding naar een grotere doelgroep en meer landen.
In Nederland wordt het bij feesten vaak gepresenteerd als een bijzondere specialiteit, interessant en bijzonder lekker. Een tip .. geen Feest zonder .. b.v. Mongozo, exotisch-lekker-biertje.