Fairtrade Week 2017: acties en commentaren
- 0
- zondag 14-05-2017
- Jan H.C. Velterop
- De wereld rondom Molletje, Fair trade - eerlijke handel, Projecten
Fairtrade Week 2017 dinsdag 22 mei, resultaat in Nederland
Fair nieuws: meer mensen kochten minstens 1x per jaar iets fairtrade. In 2016 al 69%, een jaar eerder 63%. Hoeveel mensen vaker fair gaan kopen, daarover hebben we geen cijfers. Hoeveel mensen zoeken fair buiten hun eigen super? en lopen er een straatje voor om? Dus meer actie: loop eens binnen in onze wereldwinkel .. morgen? ja, of liever nu …
Fairtrade Week 2017 woensdag 17 mei, meer resultaten
Hoe hard is de Fair Trade markt nou gegroeid door zulke acties, bijna 30 jaar na het eerste pak eerlijke koffie van Prins Claus in 1988?
Meer dan 1,6 miljoen boeren en landarbeiders in 75 landen doen mee. In 2015 werd voor 7,3 miljard euro fairtrade producten gekocht. 16% meer dan één jaar eerder in 2014. De producenten kregen samen 138 miljoen euro premie extra betaald. Hun bedrijven zijn aanzienlijk verbeterd. Hogere productie, betere opslag van de oogsten, betere kwaliteit ook voor consumenten. En verbetering van de huizen, van onderwijs en gezondheidszorg.
De slogan van begin jaren 1970 “onszelf overbodig maken” is natuurlijk onzin. Als je ziet wat wél bereikt is .. ik ben er trots op mee aan het begin gestaan te hebben.
Fairtrade Week 2017 dinsdag 16 mei, een resultaat
De week is officieel voorbij, wat is er gebeurd? Wereldwijd hebben meer dan 2 miljoen mensen meegedaan. Er zijn meer dan 4 duizend bijeenkomsten gehouden. Veel consumenten hebben gratis kennis gemaakt met faire koffie. De hele reclame-actie is betaald door supporters van fairtrade en subsidies. Totaal meer dan 5 miljoen kopjes, ongeveer 30 duizend kilo koffie.
Leer je van faire koffie proeven ook: voortaan meer betalen? en: koffieboeren krijgen graag vaste klanten? De vaste klanten zijn de kroon op het werk van de Fair Trade Week.
Fairtrade Week 2017 zondag 14 mei
Laatste dag van fairtrade-actieweek. Dan denk ik ineens: “eerlijk” is toch niet voor één keer? Nu éen keer eerlijke koffie en vanaf morgen niet meer? Dat schiet natuurlijk niet op. Meer dan 5 miljoen huishoudens kopen wel eens iets fairtrade. Meestal “voor het goede doel” en niet “omdat het eerlijk is”.
Ik blijf zitten met een vraag. Moet ik misschien anders boodschappen doen? eerst kijken wat en waar het eerlijk is? Dat is toch geen doen. Ik vraag toch ook niet in elke winkel: jullie verkopen toch geen gestolen waar? wat doen andere mensen met deze vragen?
Fairtrade Week 2017 zaterdag 13 mei
is de topdag van aktiviteiten. Eerlijk Winkelen per fiets of wandeling. In Utrecht, Ronde Venen, ontbijt in Rhenen, markten in Alblasserdam en Heino, combinatie met Molendag in Gouda.
Bijzonder is Hellendoorn, de gemeente krijgt daar de erkenning „Fairtrade Gemeente“. Dat wordt ´s middags gevierd met muziek en dans en het „Hellendoorns Lied“ als nieuw volkslied.
In Geleen Zuid Limburg start vrijdag de Eerlijk Winkelen Route met een Coffee Break.
Voor fairtrade producten kijk op de Fairtrade Week-folder
Fairtrade Week 2017 vrijdag 12 mei
Sinds gisteren is het Wetterskip Fryslân het eerste Fairtrade Waterschap. Zij kijken meteen heel breed: fair gaat niet over koffie, het gaat over alles wat je inkoopt.
Fairwear werkkleding – alle chocolade, koek en drank in het werkcafe – faire bloemen, wijn of pakket voor relaties.
Wij werken hard voor het klimaat, wij als waterschappen krijgen er het eerste last van. Dat verbindt ons met de koffieboeren. Koffie is zo gevoelig voor het klimaat, de opbrengsten gaan achteruit en hun inkomen verdampt.
Lees de eigen woorden van de Fryslânders
Fairtrade Week 2017 donderdag 11 mei
Vandaag „Eerlijk Winkelen Fietstocht“ van 30 km in Noord Holland. Natuurlijk met een pauze voor eerlijke koffie. Het doel? betere prijzen voor de koffieboer. Hoe? gratis koffie voor onze klanten -> eerste voordeel voor de klant zelf.
Wat doet de klant? “Was lekker!” Denkt hij volgend weekend nog aan fairtrade? of wordt het: ons gewone roodmerk bij de super is toch makkelijker? Hoe komt de koffieboer aan meer centen voor zijn bonen?
Zie ons commentaar op Fairtrade Week 2016