Labradoriet
- 0
- donderdag 04-06-2015
- Jan H.C. Velterop
- Edelstenen / Sieraden
Labradoriet met prachtige glinstering.
Blauwe, groene, rode, gele en purperen tinten sieren de steen. Hij wordt ook spectroliet genoemd. De steen kan insluitsels of breuken vertonen. De kleuren komen het mooist uit als de steen bol- of eivormig geslepen is. De tinten zijn wat donkerder dan bij maansteen, vooral donkere sterk ioniserende steen is populair. De mooie kleuren komen van de dunne laagjes waaruit de steen is opgebouwd.
De eerste vindplaats was Labrador in Canada in 1780, waarnaar de steen genoemd is. Verder gevonden op Madagascar, in Sri Lanka (goede kwaliteit), Mexico, Verenigde Staten en Australie.
Chemie: Labradoriet hoort bij de groep van veldspaten, de meest voorkomende mineralen van de aardkorst. Ze bestaan uit verbindingen van silicium-oxide, gewoon zand dus, met aluminium, kalk, kali en natrium. Er zijn veel verschillende kristalvormen. Tot deze groep horen ook bekende mooie stenen als zonnesteen, maansteen, amazoniet. Labradoriet bestaat voor de helft uit albiet, met natrium, en voor de helft uit anorthiet, met kalk.
Sterrenbeelden die horen bij Labradoriet zijn Vissen Pisces, 21 feb – 20 maart, en Kreeft Cancer, 21 juni – 20 juli.
Als werking wordt toegeschreven: Labradoriet is een individuele, persoonlijke steen, die iemand moet aanspreken. Dan heeft hij een krachtig resultaat, geeft zelfvertrouwen, helpt om vermoeidheid op te heffen en beschermt tegen negatieve invloeden.
De goudgele vorm hoort bij de derde chakra – van de milt – die bijdraagt aan concentratie en het uitwisselen van ervaringen.