Pyriet
- 0
- donderdag 04-06-2015
- Jan H.C. Velterop
- Edelstenen / Sieraden
Pyriet
Eén van de bekendste mineralen, lijkt erg op goud; ook “fool’s gold” of “gekkengoud” genoemd. Kristalvorm is cubisch, met zes vlakken. Soms ook als octaëder (achtvlak) of pyritoëder, pentagon-dodecaëder (12 vijfhoekige vlakken).
In Nederland in de kalksteengroeves in Winterswijk. In Limburg bevordert oxidatie van pyriet het verwijderen van nitraat uit afvalwater. Wel met risico dat sulfaat of arseen in het grondwater komt. Bleek bij een promotie in Utrecht, november 2012.
Chemie: ijzer-di-sulfide, zwavelijzer, ferrosulfide, betsaat uit ijzer met 2 zwavelatomen. Het is glanzend geel met zwartgroene streping, hardheid 6 tot 6.5, dichtheid 5. Aan de lucht kan pyriet makkelijk oxideren. Het kan uit elkaar vallen als stof. Of met zwavelzuur en kalk gips vormen. Met een luchtdicht laagje van lijm of paraffine kan men dit voorkomen.
Vindplaatsen: Elba in Italie, Zweden, Mexico, Australië, Witwatersrand in Zuid Afrika. Mooiste stenen uit USA en Peru, waar de Inca’s er veel sieraden van maakten; “Inca-steen”.
Sterrenbeelden die horen bij Pyriet zijn Leeuw Leo, 21 juli – 20 augustus. Pyriet hoort bij de eerste onderste basis-chakra en bij de zonnevlecht-chakra.
De volgende werking wordt toegeschreven aan Pyriet: bevordert zelfkennis en herinnering, helpt angsten en frustratie los te laten en nieuwe oplossingen en levenslust te vinden. Een grappig verhaal is: om rijk te worden moet je 5 pyrietstenen op een altaartje leggen; zet er 5 groene kaarsen omheen; visualiseer – fantaseer dat er bakken geld komen; en dan wachten maar …
Lichamelijk sterkt het de spijsvertering en lever, zenuwstelsel en luchtwegen. Bij inname helpt het ijzer tegen bloedarmoede, en daardoor tegen vermoeidheid en gebrek aan zelfvertrouwen.