GUATEMALA, land van Hoop tussen Onrecht
- 0
- vrijdag 23-10-2015
- Jan H.C. Velterop
- Landen
Guatemala, landschap van hoge bergen en vulkanen boven 4000m, beroemd om zijn Maya-ruines. Bijna 15 miljoen mensen, op bijna 3x ons oppervlak. Waarvan leven ze? Meer dan de helft leeft niet, maar overleeft op de armoedegrens. Van iets eigen producten en dagloon van 1 dollar. Veertig procent inwoners horen tot de 23 volkeren van Maya-Indianen.
Meeste inkomsten is geld van familie uit het buitenland. Net zoveel als de hele export. Daarna komt de verdienste van koffie en toerisme.
De officiele industrie telt maar 80 tot 100 duizend arbeiders. De fabrieksterreinen heten maquiladora’s, waar de vrouwen 2,50 dollar verdienen, te weinig om te leven. In 1997 kregen arbeiders bij de Camisas Modernas na 6 jaar strijd 9 dollar. En waren meteen de best betaalden van het hele land. Ze zijn nog steeds een uitzondering.
Een derde van de mensen werkt in landbouw en dorpstoerisme. Biokoffie, bananen, suiker, groenten en kruiden. Ze verdienen zo weinig dat bijna de helft van alle kinderen chronisch ondervoed zijn.
Ook is er veel geweld tegen kleine boeren. Ze hebben geen eigendomsbewijs van hun grond, worden dus gewoon van hun land gezet. Voor hen helpt Nederland met de opbouw van een kadaster. Pas in 1996 kwam het einde van 36 jaar burgeroorlog. Toen kon er iets van opbouwen beginnen.
#8. De Indiaanse zondagsmarkt van Chichicastenango
Chichicastenango, in de regio van het Lago Atitlan, zuidoost Guatemala: hier vind je veel leveranciers van Mundo Lindo, via wie we rechtstreeks inkopen; de mensen horen tot het Maya-volk K’iche
Chichi zeggen ze in Guatemala zelf, een dorp van 10 duizend mensen op de westelijke hoogvlakte, de grootste indiaanse markt, ruim 2.000 meter hoogte, grootste drukte op donderdag en zondag, maar niet veel toeristen
Het is de beste plaats voor souvenirs en originele Maya-artikelen: prachtige stoffen, huipiles (blouses), originele houten maskers en dierfiguren; hiervoor moet je op zondag zijn, de marktdag op donderdag is veel kleiner
De dag voor de markt worden er nog veel religieuse Maya-rituelen uitgevoerd, om te zorgen voor een goede dag
Maya-volkeren: Kanché Asociació Civil, 7 dorpen bij Durango, Yucatán MX; steun uit NL van Missio; er wordt gewerkt aan website www.kanche.org
Maya-volkeren: K’iché, Quiché, betekent “veel bomen”, in nahuatl gevormd tot de naam Guatemala; leven in de hooglanden, 11% 1.610M van 14.636M GT-inwoners [nl.xcv.wiki/wiki/Kʼicheʼ_people]
Er zijn veel projecten voor kinderen in Guatemala. Op de enorme vuilnisbelt van Guatemala-stad zorgt Camino Seguro voor onderwijs en maaltijden. Met hulp van steungroepen in Nederland en Duitsland. Die sturen vrijwilligers uit en sturen geld. Gesponsord door Twence, de afvalverwerker van Twente. Ook Woord en Daad ondersteunt 5.700 kinderen en jongeren.
Voor ondernemende mensen is er microkrediet van Fundación Génesis Empresaria. Gesteund door Oikocredit Nederland. Ze hebben al 80 duizend kleine bedrijven geholpen met krediet, advies en bijscholing. De meeste ondernemers zijn laag opgeleid, maar 13% van de mensen is hoger geschoold.
Andere projecten doen aan financiele adoptie voor schoolkosten of zetten scholen op. Vaak met steun van wereldwinkels of duitse Weltläden. Stichting Proniños geeft opleiding aan gehandicapte kinderen.
Bijzonder zijn het Timmerproject Guatemala en Niños de Guatemala. Beide begonnen in 2015 met een vakopleiding.
Actief is de vereniging Guateniños, geadopteerde kinderen met hun ouders. Zij strijden o.a. tegen illegale adoptie door criminele clubs, die kinderen ook naar de buurlanden verhandelen.
Molletje heeft veel kleding uit de kleine dorpen. En sieraden, gelukspoppetjes, primitieve dierfiguren die op de dorpsmarkt te koop zijn. Eigen import in samenwerking met de mensen van Mundo Lindo. Zij woonden lang in Guatemala en importeren de producten van kleine ambachtslieden en families.
Hier ziet u enkele van hun producten uit Guatemala: