Shiva, Hindoe Godheid in India, Indonesie, Suriname
- 0
- donderdag 24-11-2016
- Jan H.C. Velterop
- De wereld rondom Molletje, Landen, Producten
Shiva Is een van de drie oppergoden van de Hindoes. Hij is Schepper van het nieuwe en tegelijk Vernietiger van het kwade. Zijn naam betekent ‘De Vriendelijke’ of ook ‘Welzijn’. Zijn symbool is de drietand, die hij in zijn hand draagt. Als verering dragen saddhoes de drietand ook. Zij zijn volgelingen, die het aardse bestaan eigenlijk hebben afgezworen.
Shiva wordt uitgebeeld met een lange haardos, de maansikkel in zijn haar, en met drietand, trommel en waterkruik. De lange dos haren op zijn hoofd is de uitbeelding van de heilige rivier de Ganges, die rechtstreeks uit de hemel komt. De aarde kan de vernietigende kracht van de vallende rivier niet aan. Daarom druppelt het water via zijn haarlokken naar beneden.
Op zijn voorhoofd draagt Shiva het derde oog van de kennis. Hij rijdt op de grote stier Nandi. Vaak draagt hij een heilige cobra-slang om zijn nek. Ook wordt hij met vier armen afgebeeld, die zijn bovennatuurlijke kracht betekenen. Hij zit op de huid van een tijger, die hij met eigen hand doodde. Zijn echtgenote is de godin Parvati.
Vanwege zijn vele rollen als schepper en vernietiger Shiva wel met vijf verschillende gezichten afgebeeld. Twee links, twee rechts en een in het midden. Zijn woonplaats is de berg Kailash in Tibet, nog steeds een bedevaartsoord voor duizenden pelgrims per jaar.
Er zijn veel beelden van de dansende Shiva, Shiva Nataraja. De dansende Shiva vernietigt al scheppend alle illusie en onzuiverheid. De moderne natuurkundigen zien dit terug in de beweging van de kleinste oermaterie. Bij het CERN-instituut in Genève in Zwitserland hebben ze daarom een heel groot beeld van de dansende Shiva opgericht.
De Ganges-dolfijn, Platanista gangetica, is de boodschapper van Shiva. Hij kondigt de komst van het water aan, d.w.z. het begin van de moesson. Daarvan hangt de opbrengst af van heel de landbouw. Naar schatting leven er in 2006 nog 1800 dolfijnen. In 1982 waren er nog 6.000. Het Wereldnatuurfonds is bang dat ze in 2022 uit kunnen sterven.
Zie enkele mooie beelden in onze collectie.