Mudcloth, modderdoeken, uit Mali en noordwest Afrika

Mudcloth, modderdoeken, uit Mali en noordwest Afrika
Ze worden meestal “afrikaans” genoemd, maar ze zijn een uitvinding van het Bamana-volk in de westelijke Sahara. De originele naam in de Bambara-taal is “bògòlanfini”; bogo = aarde, modder; lan = met, fini = doek.
Om kleding te maken wordt het doek geverfd met gegiste modder en die traditie stamt uit de 12de eeuw. Traditioneel werd het gedragen door jagers als een amulet voor bescherming. Ze werden ook vaak apart gemaakt voor bepaalde rituelen.

Mannen weven smalle strips tot vierkantjes, die aan elkaar worden genaaid tot een doek. Die wordt gefixeerd in een bad van bladeren en takjes. Na drogen in de zon worden mooie patronen aangebracht met een speciale soort modder, die uit veel beekjes en stroompjes verzameld wordt en jarenlang moet gisten. Daarbij veranderen de kleuren van donkerbruin naar zwart of grijs, waarna teveel modder wordt weggewassen. Dit wordt telkens herhaald waarbij de kleuren donkerder worden. De lichte plekken worden bewerkt tot lichtbruin. Na een week drogen in de zon wordt het doek gewassen en komt de karakteristieke tekening te voorschijn van witte plekken op een donkere ondergrond.
Bronnen: https://www.maewoven.com/blogs/mae-woven-blog/what-is-african-mudcloth

Bogolan