TANZANIA, land en cultuur

TANZANIA, land en cultuur, ujamaa-beelden
Tanzania, dat is Ujamaa, de eenheid en samenwerking van de familie. Is de gedachte in de jaren 1960 tot 1985. Het is de politieke filosofie van Nyerere, de eerste president van de onafhankelijkheid. Zijn filosofie van afrikaans socialisme, uitgeschreven in 1967. Dat moest zelfvertrouwen en zelfrespect geven. Veel Tanzanianen voelden zich de mindere van de blanken. De meeste mensen woonden heel verspreid. Nyerere maakte daarom een systeem van gedwongen verhuizingen. Om kleine dorpen te vormen zodat er voorzieningen konden komen. Dat mislukte natuurlijk en vanaf 1985 draaide een nieuwe president dat terug.

Het idee van “ujamaa” was al ouder. Het bestond al bij het volk van de Makonde. Hun ujamaa-beelden tonen veel mensen op en door elkaar. Onderaan staan de voorouders, er boven komen de latere generaties. Meestal is de centrale figuur een moeder, met veel kinderen om haar heen. De cultuur van dit volk is ook matri-archaal. De oude naam voor deze beelden is “dimingo” (Bantu voor kracht). De naam ujamaa is na 1967 in gebruik gekomen. Rond 1960 begon ook de grote opbloei van deze vorm van houtsnijkunst.

Het maken van een Ujamaa vraagt grote vaardigheid en kunstzinnigheid, en de kunst gaat over van vader op zoon. Het maken van een heel grote ujamaa kan wel tot 9 maanden werk vragen. Dan heb je wel een beeld van twee meter hoog. De beelden worden gesneden uit hout van de mpingoboom.
Enkele producten uit Tanzania

€ 22.25 incl BTW
€ 22.50 incl BTW