Wereldvoedseldag 2014
- 0
- zondag 18-10-2015
- Odilia Drenth-Velterop
- Berichten van Molletje, Fair trade - eerlijke handel
We schreven er al eerder over: Afrika gaat verhongeren?
Voedsel wordt grootste probleem in Afrika. Magdalene Nyawire in Kenya heeft 5 acre land, 2 hectare. Haar oogst was hierop 200 zakken mais en 50 zakken bonen per jaar. Nu is dat nog maar 40 zakken mais en 10 zakken bonen. Ze maakt alleen maar verlies. Oorzaak: slechte groei door lange droogtes. De mineralen spoelen uit de bodem, dus het eten wordt minder voedzaam. Daarbij komen dan zware regens die het gewas en de bodem wegspoelen. In Uganda, Tanzania en andere landen is het soms nog erger.
Regeringen moeten hier wat aan doen. Vastleggen van de landrechten, vooral voor de vrouwen is het eerst nodig. Onderwijs en voorlichting, niet alleen over gewassen en teelt. Ook over marktprijzen en weersverwachtingen. En steun voor de boeren-organisaties. Verbeteren van de wegen, blijvende beschikbaarheid van stroom, beschikbaarheid van irrigatie-pompen.
Boerenvrouwen en mannen zelf passen zich aan. Ze planten nieuwe rassen, ze kweken betere zaden, ze doen mee met verbeteringsprogramma’s. Ze gebruiken minder kunstmest en meer natuurlijke mest en plantafval voor een betere bodem. Ze verzamelen regenwater in vijvers voor meer irrigatie. De laatste 10 jaar zijn er al bijna 500 nieuwe gewassen ingevoerd, die droogte en overspoeling beter verdragen.
Er moet veel ge-investeerd worden in de voedselteelt. Ook door de boerenvrouwen en mannen zelf. Daar hebben ze geen geld voor. Ze hebben al te weinig voor het eten. Fatsoenlijke marktprijzen voor hun producten. Wij in de fairtrade beweging hameren daar al 45 jaar op. Sinds de artikelen van Dick Scherpenzeel over wereldhandel in 1964 en 1968. Het woord is nu aan ons allemaal als consument. Ook als je hier niet rijk bent: je wilt toch eerlijk betalen. Net zo goed als zelf eerlijk loon krijgen en eerlijk betaald worden.
In 2004 was rijst het thema van deze dag, als steun voor rijstboeren in Thailand. “Achter onze groene rijstvelden bestaat veel stil leed. Wat wil je als op de markt maar tien eurocent krijgt voor een kilo rijst.” Fairtrade rijst in de supermarkt is voor hen een stap vooruit.