De Batik makers uit Arusha, Tanzania

DE BATIK MAKERS UIT ARUSHA, TANZANIA

In Arusha, in het noorden van Tanzania, werkt KAM ART een batikgroep die bizonder mooie batikdoeken maakt. Arusha is een toeristenstad. Veel toeristen beginnen hier aan hun trip naar de natuurgebieden Ngorogoro krater en Serengeti.

Met een renteloze lening van AMANDLA hebben ze een werkplaats kunnen bouwen op het erf van de familie Kirita. Helaas is dit een eind buiten de stad zodat ze het contact met de toeristen in de stad kwijt waren. AMANDLA zegt tegen al haar partners dat ze niet alleen van AMANDLA afhankelijk moeten worden.
Daarom hebben ze nu een winkeltje gehuurd in Bomoroad, in de buurt van de Clocktower. Hier wordt nu ook ander handwerk verkocht.

Voor de batikdoeken wordt witte katoen gebruikt waarop eerst een tekening wordt gemaakt. Vooraf moet bepaald worden welke kleuren ze willen nemen want de kleuren moeten in een bepaalde volgorde gebruikt worden. De kleurenvolgorde is: eerst wit, daarna blauw, geel, groen, oranje, rood, bruin en zwart. De verf die gebruikt wordt is waterverf, een poederverf die met water gemengd wordt. Dus oppassen dat er later geen waterdruppels op vallen, want dan is het doek beschadigd.

Eerst wordt alles wat niet met de eerste kleur geverfd wordt met was bestreken. Dan verft men het overige. Deze verf moet eerst drogen (b.v. met een fohn). Nu haalt men de rest van de was er af en gaat men om de beurt met de kleuren in de juiste volgorde verder. En iedere keer weer waxen, verven en was er afhalen.

Ze maken ook kleine doekjes; opgeplakt worden dat hele mooie luxe wenskaarten, van dorpstafereeltjes tot dieren, vooral de big five zijn populair, bij Afrikanen net zo goed als bij de toeristen.

De heer Kirita en zijn vrouw Mary zijn deze groep begonnen. Nieuwe leerlingen moeten eerst laten zien of ze kunnen tekenen voor ze aangenomen worden. Sommigen beginnen later voor zichzelf.
In 1997 zijn Kirita en zijn vrouw op uitnodiging van AMANDLA in Nederland geweest waar ze ook enige workshops hebben gegeven waar wereldwinkels op in konden schrijven.