Serviesgoed uit Tunesie.

Serviesgoed uit Tunesie

De pottenbakkersfamilie van Jalel Artisinat is afkomstig uit Djerba en is naar Sfax gegaan omdat de klei daar goed is voor fijn aardewerk. En om te bakken in ovens, wat voor het glazuren belangrijk is. Ze maken alles met de hand en zijn voortreffelijke vaklui. Ze blijven bij de tijd door nieuwe vormen en decoraties te bedenken. Het familiebedrijf redt het nog steeds ondanks dat in Tunesie veel aardewerk industrieel geproduceerd wordt.

De klei wordt eerst gekneed en dan worden de producten gevormd in mallen. Als de klei hard is, worden de oren en tuiten aangezet, de motieven opengesneden. Daarna gaat het de gasoven in, die wordt bediend door de ovenstoker. Hij is als 12-jarige analfabeet in de familie opgenomen en opgeleid, heeft nu een vaste baan en inkomen, kon trouwen en voor vrouw en kinderen zorgen.
Het zwaardere werk van bakken, glazuren en inpakken is taak voor de mannen.

Als de producten klaar zijn schilderen de vrouwen met de mooiste motieven in verschillende kleuren glazuur. Dat is een moeilijke techniek, heel precies en nauwkeurig werk. Veel vrouwen beheersen deze bijzondere techniek.
De getrouwde vrouwen werken thuis, het aardewerk wordt bij hen gebracht en opgehaald. En ze bepalen zelf hoeveel stuks ze per week kunnen beschilderen.

Na het schilderen gaat het product nogmaals de oven in en krijgt erna een laag transparante glazuur. Na nogmaals stoken is het product klaar voor de verkoop. Alles bijeen grote werkgelegenheid voor de hele familie.

De meeste van deze activiteiten zijn eenvoudig handwerk, net als het inpakken, het opslaan, het vullen van de pallets. De mensen die dit doen, konden nauwelijks naar school. Ambachtelijk werk is een vangnet, dat voor hen werk, inkomen en zelfrespect betekent.

Uitvoeriger verhaal bij WW Schoonhoven 

Bekijk ons complete schitterende assortiment, 70 a 90 artikelen, hier