Kasinthula suikerboeren in Malawi

Kasinthula suikerboeren in Malawi

Kasinthula Cane Growers is een cooperatie van 280 suikerboeren in Shire Valley, in het zuiden van Malawi, een van de armste landen van Afrika. De groep is in 1996 ontstaan als overheidsproject voor arme, veelal ongeletterde boeren. Werd in 1999 een zelfstandige organisatie. Sinds 2005 leveren ze suiker aan europese fairtrade organisaties.

In het zuiden van het land is het leven extra zwaar. Het is een afgelegen gebied met weinig verbindingen. Een groot irrigatieproject maakte rietsuiker een lonend gewas, naast de productie voor eigen gebruik.

Dit was voor de mensen het eerste geldinkomen en daarmee kwam er veel verandering: markten, kleine winkeltjes en een dorpsschool. Die kon betaald worden uit de fairtrade premie.

De laatste jaren is er veel gebeurd. Waterputten aangelegd, klinieken uitgebreid, fietsambulances aangeschaft. Kort geleden is zelfs elektriciteit aangelegd in een dorp. Alle mensen profiteren hiervan mee. Het nieuwste meerjarenplan wil uitbreiden met 220 boeren en boerinnen als nieuwe leden. In totaal bijna 800 gezinnen profiteren hier van.

Meer op de site van de engelse fairtrade.