Jade, Jadeïet en Nephriet van Guatemala

Jade wordt in veel kleuren gevonden. De waarde wordt bepaald door: doorzichtig-heid, kleur, bewerking, zeldzaamheid, schoonheid en echtheid. De emerald-groene kleur wordt het hoogst gewaardeerd, het levendig groene keizerlijk jadeiet, imperial jade is het kostbaarste. De aanwezigheid van ijzer levert een zacht-groene kleur. Jade wordt onder andere gevonden in Myanmar (Burma, Birma), China, Californie, Guatemala.

De grootste jademarkt van de wereld is in Mandalay, oude hoofdstad van Burma. Groot deel van de handel gaat naar chinese klanten. Officieel gaat het om 3 miljard euro. Volgens onderzoek was dat in 2014 29 miljard, bijna de helft van het binnenlands product. Er is veel corruptie en veel misstanden in de mijnen. De regering wil graag meer export naar Europa en de VS nu de economische sancties zijn opgeheven.

Voor sieraden is van belang dat jade op de huid langzaam verkleurt. Onbehandelde jade, A-jade, is zeldzaam en duur. Mindere kwaliteiten zijn B- en C-jade. B-jade is gebleekt en opgevuld met hars. C-jade is gekleurd. De twee vormen zijn de sterkste edelstenen.

Chemie: Jade is een ondoorzichtige steen met een karakteristiek absorberend spectrum, van verschillende strepen. Er zijn twee soorten. Jadeïet is natrium-aluminium-silicaat. Nephriet is calcium-magnesium-silicaat. Imitaties komen veel voor, vooral van jadeïet.

Het Sterrenbeeld dat hoort bij Jade is Weegschaal Libra, 21 sep – 20 okt.
De volgende werkingen worden toegeschreven aan Jade: het bevordert wijsheid, rechtvaardigheid, moed, liefdadigheid, bescheidenheid. Jade sterkt de nieren, helpt tegen reuma en is goed voor oog en blaas.

Een zeer uitgebreide studie (engels) is “Guatemalan Jade” van 05-05-2020

Enkele producten:

€ 59.00 incl BTW