John Ben Mainga, schilder, Kamba-kunstenaar in Kenya 1954-1999

John Ben Mainga, schilder, Kamba-kunstenaar in Kenya 1954-1999

Schilderen met acrylverf op leer is een aparte techniek. John Mainga is er als eerste mee begonnen. Zijn werk is bekend geworden als de Mainga School of Painting. Expressieve gezichten waarvan de lijnen door elkaar heen lopen. Zodat je telkens nieuwe figuren ziet. Met als thema’s de gemeenschap, de rol van moeders, de positie van de vrouw.

Van zijn schilderijen heeft John Mainga in 1996 een grote verkoop-tentoonstelling gehad in Duitsland. Zijn stijl is erg origineel, je blijft er telkens opnieuw naar kijken. Deze manier van schilderen is totaal nieuw, hij heeft het helemaal zelf ontwikkeld. Hij heeft enige tijd aan de art-school gestudeerd. Hij moest werken en kon niet verder studeren voor een diploma. Zijn kunst komt uit zelfstudie.

Hij schildert met acrylverf op leer of canvas. Deze verf verkleurt niet door zonlicht. Ruth Shaffner nam hem aan als leraar bij haar Matatu Gallery. Zijn stijl en werkwijze werd beroemd als de Mainga School of Painting. Zijn bekendste leerling is Joseph Masila. Die nam de stijl over en gaf er een nieuw eigen gezicht aan. Zodat hij direct wordt herkend als anders dan de meester.

Johns zoon Joshua werkt ook in de stijl van zijn vader. In 1998 deed hij voor het eerst mee in een tentoonstelling. Hij heeft geen opleiding in kunst. In 2001 besloot hij helemaal als kunstenaar te werken. Met unieke exotische patronen, schaduwen, kleuren en gevoelens wil ik de culturen, levenswijzen, emoties, tradities en folklore van de mensen in Kenya uitbeelden. We hebben nog enkele schilderijen van hem beschikbaar, een uniek cadeau van authentieke afrikaanse kunst.

John Mainga is niet alleen kunstenaar, hij is ook ambachtsman. Hij beschilderde ook heel mooi allerlei siervoorwerpen, vaasjes, kandelaars, dierfiguren, sier-eieren. Bijzonder zijn de Ashanti dolls die hij maakte. Geinspireerd door de akwaba-beelden van de Ashanti in Ghana, duizenden kilometers ver weg aan de andere kant van Afrika. Van de sier-collectie die we van hem kochten zijn alleen nog enkel sier-eieren over.

Hij beschilderde ook veel woondecoratie artikelen van kisii-steen. We kochten direct een paar schilderijen en een selectie woondecoratie, voor zijn normale prijs bij de Messe in Frankfurt. We hebben hem nooit opnieuw ontmoet. In 1999 of 2000 werd hij dood gereden door een matatu, een minitaxibusje. Zijn werk is zeldzaam en gezocht door kenners verzamelaars.

De rest van onze collectie van John Mainga’s werk