Lekkerste en beste Chocolade? Divine, uit hun eigen fabriek!

Lekkerste en beste Chocolade? Divine, uit hun eigen fabriek! door Jan H.C.Velterop
Divine Chocolade: gezond – eerlijk – bio – duurzaam – kosher – halal – non-GMO – de repen puur zijn veganistisch. Is Divine echt gezond? Er zit geen synthetisch spul in, alleen natuurlijke grondstoffen. Lecithine is nu van GN-vrije zonnebloem, vroeger ook van soja. In de fabriek wordt ook gewerkt met amandelen, hazelnoten, melk, gluten en granen. Sporen hiervan kunnen soms aanwezig zijn in de Divine chocolade producten.

Kunnen de cacaoboeren niet beter zelf chocolade maken? In Ghana zelf heeft dat grote technische problemen: 1 – heet klimaat eist koeling 2 – stroom valt heel vaak uit en is duur 3 – voor melkchocolade moet melk ge-importeerd, met risico van bederf + hoge kosten. De oplossing is: de fabriek is zoveel mogelijk eigendom van de cacaoboeren, 44 procent. Dat is gedaan door samenwerking van Kuapa Kokoo met Divine. Divine zit in Engeland, de fabriek staat in Duitsland.

Is Divine helemaal Fairtrade? Cacao uit Ghana en Sierra Leone, suiker uit Malawi en vanille zijn gecertificeerd. Sommige kleinere bestanddelen niet. Soms zijn die er (nog) niet. Zo gauw die fair beschikbaar komen, gaat Divine ze gebruiken.

Is Divine biologisch? Zo ver als nu kan. Volledig biologische teelt kan nog niet. Cacaobomen hebben veel schimmelziekten. Goede bestrijding is nog onmogelijk. Een ziekte, die snel verspreidt, is de ondergang voor duizenden boeren. Biologische landbouw is dus erg gevaarlijk. Kuapa Kokoo test goedgekeurde biologische bestrijdingsmiddelen. En gebruikt die al zo min mogelijk, ze zijn te duur voor de boeren. Wanneer biologische verbouw veilig wordt, gaat Kuapa Kokoo dat zeker doen.

Is Divine milieu-vriendelijk? Ze doen hun best, bv zo min mogelijk verpakking, vervoer per schip niet per vliegtuig. De bomen groeien in schaduw. De bonen worden in de zon gedroogd.

Wordt Divine ook in andere producten verwerkt? Ja, vooral in Engeland, in cake, koekjes, ijsjes, in totaal in meer dan 300 producten. Tradecraft en The Body Shop onder andere doen dat.

Wat krijgen de boeren betaald voor hun cacao? 2.000 dollar per ton. Of wereldmarktprijs als die hoger is. Altijd extra: 200 dollar per ton fairtrade premie. N.B. soms zie je lagere cijfers, die zijn ouder.

Wat doet Kuapa Kokoo met die extra premie? Verbeteren van de cacao-teelt, voor de boeren jaarlijks een nieuwe machete. Oprichten van scholen, waterputten in de dorpen, mobiele medische klinieken, inkomens-projecten voor vrouwen.

Meer over Divine op hun eigen site.