HAARKAMMEN van AFRIKA, GHANA en meer landen

Een sieraad in je haar. Daarmee maak je indruk als vrouw in Afrika. Een mooi versierde haarkam trekt van ver de aandacht. Elke vrouw heeft er een aantal. Je krijgt ze bij een bijzondere gelegenheid. Van je vader, moeder, familie of goede vrienden. Vaak als aandenken aan een gebeurtenis. Kostbare kammen zijn een populair bruidsgeschenk, vooral voor de bruid van een koning of dorpschief.

Een kam vertelt een verhaal en heeft een symbolische boodschap zonder woorden. Een kam met twee vogels: ik ben de vrouw van de chief en de chief ziet en weet alles. Een kam met akwaba-figuur: ik ben mooi, heb veel geluk en krijg goede kinderen. Een ster wijst naar koning zijn. Een kam met een assesegua, waardigheids-stoel waar gewone mensen niet op mogen zitten, verwijst naar chiefs en koningen. In noord Ghana zie je de vorstelijke verwijzing aan de dierenhuid die de chief draagt, de ssymboliek van “stools and skins”.

Wij hebben een eenvoudige dagelijkse haarkam uit Senegal. Verder houten kammen uit Ghana, van de Akan-volkeren Ashanti en Fanti. In Ghana is een kam het meest populair van heel Afrika. Hier dragen de vrouwen heel kunstzinnige kapsels, waarvoor je hulp nodig hebt van vriendinnen. En grote kammen om het kapsel in vorm te houden. Zeldzamere vormen zijn gemaakt van aardewerk of been. Heel kostbare oude exemplaren zelfs van ivoor, dat al lang niet meer gebruikt mag worden.

Overal in subsahara Afrika dragen vrouwen een kam in hun haar. Soms hebben die heel afwijkende vormen. Bij het volk van de Yaka in Angola heeft een kam meestal maar vier tanden. De Senoufo in Ivoorkust hebben vaak de kalao, = raaf. In moslim streken zie je veel geometrische figuren. In christelijke gebieden zie je ook kruisen. Zeldzame mooie kammen kunnen op een veiling meer dan tweeduizend dollar opbrengen.

Kammen zijn een heel persoonlijk bezit van de vrouw. Vrouwen laten ze na aan hun dochters. Vroeger werden ze ook wel meegegeven in het graf, als deel van de overleden persoonlijkheid.
Een museum in Amerika heeft veel fotos op
deze website