HONDURAS, vluchten voor moordbendes.

Honduras = hoogste moordcijfer ter wereld, 90x zoveel als bij ons. Door armoede en crimineel geweld. Honderduizenden mensen vluchten per jaar. Met buurlanden samen een half miljoen. Dat kan maar 1 kant op: door Mexico naar de States, 3.000 km. Levensgevaarlijk, maar je hebt geen keus als bendes je willen vermoorden. Meer dan 100.000 mensen onderweg verdwenen, de meesten waarschijnlijk vermoord. Ze hebben niets anders dan “Het is de keuze tussen sterven in Honduras of misschien sterven op weg naar Amerika.” In de jaren 1980 weigerden de VS bootvluchtelingen uit Vietnam. In 1994 hetzelfde met mensen uit Haiti. Nu herhalen ze dat met kinderen uit Honduras en buurlanden.

Enige oplossing: stop armoede, geef uitzicht en hoop. Hoop doet leven. Meer dan de helft van alle mensen zit onder de armoedegrens. Een op de vijf heeft niet genoeg te eten. Het Wereld Voedsel Programma helpt met schoolvoeding voor 150.000 kinderen. Dat is hun grootste schoolproject van de wereld. Om boerenvrouwen aan inkomen te helpen kopen ze alle voeding in de dorpen, geen import uit het buitenland.

Er zijn weinig andere projecten voor een beter inkomen. Kleding is 22% van de export, in 2013 1.740 miljoen $. Groene koffie-bonen gaven 11%, 864 miljoen $. Betere prijzen zijn belangrijke hulp voor veel arme gezinnen. Faire handel is een van de betere manieren om te helpen. Omdat het direct het inkomen verhoogt. Voor de vrouwen die kleding maken, veel t-shirts en gebreide truien. Voor de boeren met hun koffie en andere producten als bananen en cacao.

We hebben koffie uit Honduras. Groot probleem voor kleine boeren is koffieroest. Een schimmel die de hele oogst kan vernietigen. Daartegen helpt alleen teelt verbeteren. Met goede programma’s en betere prijs om te investeren. Daarvoor zorgen onze koffieklanten van Cafe de Origen. Kijk 4 min op youtube.

Zie onze producten uit Honduras.