Kleding van Molletje: Guatemala

Meer over Guatemala, producten, projecten voor kinderen, …

Kleding van Maya’s uit Guatemala

Kleding maken Maya-vrouwen in Guatemala al honderden jaren. Ze dragen een geborduurde blouse, “huipil” of “guipil”. De huipil is een persoonlijk kunstwerkje. Het vraagt maanden tijd om die te maken. Of het nu geweven is of geborduurd. De Spanjaarden waren al verbaasd over de kunstvolle kleding.
Lager dan de huipil dragen ze een rok tot de enkels, “refajo”, “corte plegado” of kort “corte”. Die is 4.5 tot 5 meter lang en wordt geweven met een voetweefgetouw. Hij wordt een paar keer om het middel geslagen en vastgezet met een “faja”, geborduurde gordel. Het design, de stijl, het kleurpatroon en het hele concept verschilt per dorp. Er zijn wel vijfhonderd verschillende designs. Bovendien maakt elke vrouw kleren ook naar eigen creativiteit en smaak.

Import door Mundo Lindo

De mensen van Mundo Lindo, Klaus Belkot en Grit Runne, woonden eind jaren 1980 in de regio van het Atitlan Meer. Als persoonlijke ontwikkelingswerkers en op kosten van eigen spaargeld. Terug in Duitsland begonnen ze de verkoop van producten van hun vrienden. Nog in de moeilijke jaren van de binnenlandse oorlog. Ze zijn onder de indruk van de bijzondere kleding-ontwerpen en prachtige kleuren. Dan heb je maar één woord voor je winkel met groothandel: prachtige wereld, spaans “Mundo Lindo”.

Verkoop voor vrienden

Fair Trade was toen nog niet zo in de mode. Voor keurmerken was het eerste Max Havelaar in Nederland, nog niet in andere landen. Als je je vrienden vooruit wilt helpen, geef je graag een goede prijs. Al kun je niet zo royaal zijn, dat je artikelen voor klanten in Europa onbetaalbaar zijn. De eerlijke prijs ontstaat hierbij altijd in overleg tussen maker en koper. Deze principes heeft Mundo Lindo altijd gevolgd tot nu toe. Wij van Molletje – Een Andere Wereld hebben kennis gemaakt in 1992-1993. Hun bedrijfsfilosofie paste uitstekend bij de onze. Vanaf 1969 werken wij – als mede-starters – al aan de uitbouw van eerlijke bedrijfsfilosofie voor wereldwinkels. We hebben sindsdien een uitgebreid assortiment van prachtige kleding en veel andere producten uit Guatemala.

Maya kleding wordt werkgelegenheid thuis

De Maya klederdrachten zijn traditioneel uniek in eigen dorp. Werd dus ook niet verkocht buiten eigen omgeving. Toen de binnenlandse oorlog eindigde in 1996 bleef het land onveilig. Door het geweld van allerlei bendes. Voor de veiligheid wilden vrouwen zoveel mogelijk thuis werken. Tegelijk kwamen er meer mogelijkheden de verdere omgeving te zien. En leerden ook toeristen deze kleding-traditie kennen en waarderen. Zo ontstond een mogelijkheid voor eigen kleding-industrie. Belangrijk voor eigen ontwikkeling van de vrouwen zelf. En voor uitbreiden van het gezins-inkomen. Waarmee kinderen naar school kunnen.

Huisvlijt wordt eerlijke handel, fair trade

Met internationale hulp kwam er in 2005 micro-krediet in de regio rond het Atitlan Meer. Daarmee konden de vrouwen hun eigen textielbedrijfjes beginnen. Daarmee kwam ook hergebruik op gang. Oude huipiles die niet meer gerepareerd kunnen worden. Daarmee kun je wel een tas maken, of een portemonnee of etui. Met prachtige kleuren. Dat wordt graag gekocht door mensen in de Verenigde Staten. Zo is er een nieuwe bedrijfstak aan het ontstaan. Waar de gewone mensen die de dingen maken,  direct voordeel van hebben.
Dat is ook aan de gang in Europa. Er is een heel aantal importeurs met kleding en mooie woon-artikelen uit Guatemala. Ze verkopen aan allerlei winkels. De grootste klandizie zit tot nu bij de wereldwinkels. Sommige klanten vinden de kleurige kleding te! Anderen voelen zich juist mooi en trots. Alle kleding en andere producten zijn aantrekkelijk door hun eigen ontwerp, vorm, kleur. En worden steeds meer populair.

Zie hier typisch guatemalteekse patchwork kleding.