Regenstok of Regenmaker of Palo de Aqua

Mexico – Atacamawoestijn Chili en Peru – Brazilie – Ecuador – Indonesie
Origineel uit de Atacama-woestijn van Peru en Chili. De kaktus is nu beschermd met strenge wetgeving. Onze importeurs hebben speciale vergunningen. Daardoor nu ook gemaakt van ander materiaal in andere latijnse landen als Brazilie, Ecuador, Mexico en ook Indonesie.

https://www.flickr.com/photos/cactushorridus/2110066284/in/album-72157594325580122/

Foto van Spiniflores op Flickr

De Atacama is de droogste woestijn van Zuid Amerika, misschien van de hele wereld. Dode cactussen vergaan niet, verdrogen en blijven staan.
Men zegt dat het volk van de Diaguitas in noord Chili het eerst ontdekte, dat je ze ook gebruiken kan.

De ‘brujos’, medicijnmannen, van de Indianen gebruiken de palos bij rituelen. Om de regen op te roepen voor een goede oogst, die soms maar eens in tien jaar valt.

De regenmaker wordt van heel verschillende materialen gemaakt. Het is een stengel met spiraalsgewijs pinnetjes die tot het midden reiken. Een pin bestaat uit 2 stukjes aan een stukje leer, zodat ze in twee richtingen met de stroom mee bewegen. De stengel wordt gevuld met schelpjes, steentjes of zo, de uiteinden worden met een rondje afgesloten. De schelpjes rollen heen en weer, afgeremd door de pinnen. Dat geeft een ruisend geluid.

Modern gebruik van de palo is als muziekinstrument. Met de stok horizontaal, hoor je zachte regen. Met wat schudden wordt het zacht ruisend. Bij verticale stand een harde plensregen.

Het materiaal is in Mexico en Ecuador meestal bamboe. De Braziliaanse vorm is gemaakt van emba-uba-hout en gevuld met granietgruis. Hij wordt ook wel gevuld met droge rijst, die snel verbrokkelt. Of wordt gemaakt van stro

In Irian Jaya in Indonesie worden regenstokken versierd met figuren uit allerlei culturen. Kaneelpoeder geeft een speciale geur, exotisch en geestverruimend. Ook deze hebben we in ons assortiment.

Soms nemen mensen hem mee als leuk souvenir van een mooie reis. De cactus is nu bij wet beschermd, een vergunning is noodzakelijk, met grote boetes voor clandestiene export.
Veel vakantie-gangers kregen bij ons en in Europa een forse tegenvaller.

Het geluid van de regenstok geeft rust en ontspanning. Dat wordt modern gebruikt voor therapie. Of ook voor spirituele ontspanning door mensen en groepen, die zich verdiepen in de essentie en zin van het leven.

De regenstok is oorspronkelijk, harmonisch, rustgevend, warm, ritmisch, natuurvriendelijk, verrassend, opwindend, en: onderwerp van gesprek. Veel plezier met uw regenstok.
Kijk hier voor Ons Assortiment.